Igaunijā reģistrēti 1300 gadījumi ar agresorvalsts simbolikas izmantošanu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Igaunijas policija. Ilustratīvs attēls.
Igaunijas policija. Ilustratīvs attēls. Foto: M-Production/Shutterstock.com

Kopš Krievijas atkārtoti uzsāktās karadarbības Ukrainā pērn februārī, Igaunijas Polijas un robežsardzes departaments reģistrējis vairāk nekā 1300 gadījumus, kad valstī izmantoti aizliegtie agresorvalsts simboli, informēja policija.

134 no lietām saistītas ar agresora simbolu izmantošanu sociālajos tīklos.

Visbiežāk vainīgās personas sodītas ar 20-740 eiro naudas sodu, bet trīs gadījumos tiesa piespriedusi administratīvo apcietinājumu līdz 20 dienām.

Policijas kapteine Mārja Punaka stāstīja. ka sākotnēji Igaunijas policija aizliegtās simbolikas lietotājiem izteica brīdinājumu, tomēr tagad, kad policijas vērtējumā skaidrojošais darbs bijis pietiekams, sodi ir kļuvuši bargāki.

Policija tiesai nodevusi 400 lietas par aizliegtās simbolikas izmantošanu.

Igaunijas parlaments pērn aprīlī pieņēma likumu, kas aizliedz agresiju slavinošu simbolu lietošanu un noteic, ka piedalīšanās ārvalsts agresijā uzskatāma par noziegumu.

Saskaņā ar šo likumu tiek veikti grozījumi Igaunijas Kriminālkodeksā, paredzot sodu par pievienošanos agresorvalsts bruņotajiem spēkiem vai iesaistīšanos bruņotā citas valsts apvienībā, kas piedalās agresijā, kā arī piedalīšanos agresijas akta gatavošanā vai tā veikšanā vai apzināta ārvalsts agresijas akta atbalstīšanu, ieskaitot tā finansēšanu.

Par šādiem nodarījumiem paredzēts cietumsods uz laiku līdz pieciem gadiem. Ja tādu nodarījumu veikusi juridiska persona, tā sodāma ar naudassodu.

Likums arī aizliedz atklātībā demonstrēt simboliku, kas tiek izmantota, veicot agresiju, genocīdu, noziegumu pret cilvēci vai kara noziegumu nolūkā atbalstīt vai attaisnot šos noziegumus.

Par šādiem nodarījumiem likums paredz naudassodu līdz 1200 eiro apmērā vai apcietinājumu, bet juridiskajai personai naudassoda apmērs var sasniegt līdz pat 32 000 eiro.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu