Mūžībā devusies leģendārā dziedātāja Tīna Tērnere

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Pēc ilgstošas cīņas ar publiski nenosauktu slimību 83 gadu vecumā pasauli atstājusi leģendārā rokenrola dziedātāja un spēcīgās balss īpašniece Tīna Tērnere, ziņo ārvalstu mediji.

Sēru vēsts publicēta arī Tērneres oficiālajos sociālo tīklu profilos.

"Ar lielām skumjām paziņojam par Tīnas Tērneres nāvi," teikts ierakstā.

"Ar savu mūziku un neizsmeļamo dzīvesprieku viņa apbūra miljoniem fanu visā pasaulē un iedvesmoja rītdienas zvaigznes. Šodien mēs atvadāmies no tuvas draudzenes, kas mūs pamet ar savu dižāko sasniegumu: savu mūziku."

Pēdējos gados Tērnerei bija pasliktinājusies veselība, 2016. gadā viņai tika diagnosticēts zarnu vēzis un 2017. gadā viņai tika veikta nieres transplantācija.

24. maija vakarā sniegtajā paziņojumā mūziķes pārstāvis sacīja: "Tīna Tērnere, "Rokenrola karaliene" šodien mierīgi no mums aizgājusi 83 gadu vecumā pēc ilgstošas ​​slimošanas savās mājās Kusnahtā netālu no Cīrihes, Šveicē. Līdz ar viņu pasaule zaudē mūzikas leģendu un spēcīgu piemēru."

Tērnere, dimusi Anna Meja Buloka 1939. gada 26. novembrī, uzauga Nutbushā, Tenesī štatā.

Bērnībā dziedāja baznīcas korī un vēlāk pārcēlās uz Sentluisu, Misūri štatā, lai dzīvotu pie savas vectantes, kad viņas vecāki izšķīrās. Pēc vidusskolas beigšanas sāka strādāt par medmāsas palīdzi Sentluisā.

Viņa satika Iku Tērneru, uzstājoties kopā ar savu grupu "Kings of Rhythm" naktsklubos.

Viņa sāka muzicēt un ierakstīt mūziku kopā ar Tērneru, no sākuma ar skatuves vārdu "Little Ann" līdz 1960. gadā lielus panākumus ieguva dziesma "A Fool in Love". Tad viņa pieņēma skatuves vārdu Tīna Tērnere.

Viņi apprecējās un nodibināja "Ike & Tina Turner Revue" un guva slavu ar topos dominējošiem singliem un intensīvām turnejām.

1971. gadā viņi izdeva savu veiksmīgāko albumu "Workin' Together", kurā bija iekļauts vairāk roka nekā viņu iepriekšējos darbos.

No Ike mūziķe izšķīrās 1978, gadā pēc gadiem ilgstošām vardarbības un narkotiku lietošanas epizodēm.

Savus lielākos panākumus Tērnere guva astoņdesmitajos gados kā solomāksliniece.

Tērneres spēcīgais vokāls un kaislīgie priekšnesumi atnesa viņai "rokenrola karalienes" slavu un padarīja viņu par vienu no veiksmīgākajām sievietēm uz roka, R&B un popmūzikas skatuves.

Viņas piektais, 1984. gadā izdotais albums "Private Dancer" tiek uzskatīts par viņas kā solo mākslinieces "atgriešanās" albumu — tajā bija iekļauts hits "What's Love Got to Do With It" un tas ierindojās 1. vietā ASV "Hot 100" topā.

Viņas pasaules turnejas ir pārsitušas rekordus un viņas diskogrāfijā ir vairāki solo albumi, kas ieguva platīna statusu. Tērnere publicēja savus memuārus "Es, Tīna" 1986. gadā un 1991. gadā tika uzņemta Rokenrola slavas zālē kopā ar Ike Tērneru.

Mūzikls, kas balstīts uz viņas dzīvi un darbu "Tina: The Musical", pirmizrādi piedzīvoja 2018. gadā. Vēl viens memuārs "Mans mīlas stāsts" arī tika izdots 2018. gadā.

Viņa izdevusi deviņus studijas albumus, ieguvusi vienpadsmit Grammy balvas, un viņa ir astotā visu laiku visvairāk pārdotā sieviešu māksliniece visos žanros.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu