FOTO ⟩ Latvija vērienīgā misijā meklē mazo Justīni. "Apollo.lv" no notikuma vietas

Foto: "Apollo.lv" kolāža.
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Mazo Justīni Reinikovu ģimene gaida mājās jau kopš 5. maija, kad meitene pazuda bez pēdām. Organizācija "Bezvests.lv" sadarbībā ar Valsts policiju sestdien, 27. maijā, organizēs pazudušās septiņgadīgās Justīnes meklēšanas kārtējo misiju.

Piektdiena, 26. maijs. Rogovkieši cer, ka murgam ar pazudušo Justīni pienāks gals

Piektdienas, 26. maija, vakarā devāmies uz Rogovku. Tāpēc, ka Justīne pazuda Rogovkas centrā un tāpēc, lai sestdien būtu meklētāju rindās.

Ik pa brīdim Rogovkas centram cauri izbrauc kāda automašīna – pagastam cauri iet valsts nozīmes ceļš. Neraugoties uz šķietamo mieru, Rogovkas pagastā miera nebūs nevienam, kamēr Justīne netiks atrasta un kamēr nebūs skaidrs, kas ar viņu noticis.

Ko nesīs lielā meklēšana, nezina neviens. Meklēšanas priekšvakarā tiešsaistes žurnālā Klik publicējām sarunu ar mazās Justīnes tēvu un citiem Rogovkas iedzīvotājiem.

"Bezvests.lv" mēģinās sapulcēt 1500 cilvēku

Biedrība vēršas pēc sabiedrības atbalsta meklēšanas operācijā. Ir nepieciešami 1500 atbildīgi un motivēti cilvēki, kas būtu gatavi veltīt savus spēkus un laiku, lai mēģinātu atrast meitenīti reģionā, kur viņa varētu atrasties - Rēzeknes novada Nautrēnu pagasta Rogovkas ciemā, teikts ierakstā. Meitenīte nozuda 5. maijā. Platības ir lielas, nepieciešams atkārtoti pārmeklēt jau pārlūkotās vietas, kā arī aptvert jaunas teritorijas.

Foto: Latvija vērienīgā misijā meklē mazo Justīni

No operācijas dalībniekiem tiek sagaidīta nopietna attieksme pret misijas mērķi, kā arī gatavība pakļauties organizatoru dotajiem norādījumiem.

Pirmo reizi obligāta prasība dalībai meklējumos - telefonā uzstādīta lietotne "Bezvests", kā arī ir nepieciešama neierobežota piekļuve internetam.

Šī lietotne ir īpaša ar to, ka zīmēs karti, tas ir - fiksēs zonas, kuras būs apstaigājuši brīvprātīgie meklētāji. Vienlaikus ar šīs lietotnes starpniecību štābs varēs koordinēt brīvprātīgo aktivitātes.

Lietotne ar visai augstu precizitāti nofiksēs vietas, kuras jau ir aplūkotas. Pirms dalības misijā brīvprātīgajiem meklētājiem nepieciešams uzmanīgi iepazīties ar nosacījumiem dalība.

"Šoreiz mums ir nepieciešams daudz cilvēku. Vissvarīgākais - atbildīga attieksme, vēlme palīdzēt, kā arī lietotnes un mobilā interneta esamība telefonā," skaidro "bezvests.lv" dibinātājs un vadītājs Aleksandrs Faminskis, paredzot, ka šī būs vismasveidīgākā meklēšanas operācija 14 gadu ilgajā "bezvests.lv" pastāvēšanas vēsturē.

Meklēšanas misija sāksies sestdien, 27. maijā, plkst. 10 Rogovkas ciemā. Pirms operācijas sākuma visiem brīvprātīgajiem obligāti ir jāreģistrējas štābā, jāsaņem ID numurs un jāpievienojas instruktora vadītai grupai.

Lai meklēšana neapdraudētu pašus brīvprātīgos, misijā nedrīkstēs piedalīties personas, kas jaunākas par 18 gadiem, kā arī tiek lūgti nepiedalīties cilvēkiem, kuru veselības stāvoklis nav piemērots šādiem sarežģītiem un riskantiem uzdevumiem. Meklēšanā netiks pielaistas arī alkohola vai narkotisku vielu reibumā esošas personas.

Nosacījumi dalībai misijā ir uzstādīt mobilajā ierīcē lietotni "bezvests" un piereģistrēties tajā, turklāt ierīcē ir jābūt neierobežotai piekļuvei interneta mobilajiem datiem. Līdzi jāņem papildu uzlādes ierīce jeb "power-bank" akumulators.

Ļaundara zvans

Noritot plašai meklēšanai, ģimeni vēl vairāk satricinājis kāda ļaundara zvans - 10. maija vakarā kāds vīrietis piezvanīja meitenes vecmāmiņai, uzdodoties par policijas darbinieku, un apgalvoja, ka zina, kas noticis ar Justīni.

Justīnes tētis Vladimirs raidījumam "Degpunktā" stāsta - krāpnieki ir ne tikai centušies patīksmināties par situāciju, bet arī mēģinājuši provocēt ar vārdiem: "Vai tad jums neinteresē un nerūp bērna liktenis?"

Meitenes mazākais brālis nemaz vēl nezinot, ka māsiņa ir pazudusi. Šobrīd ģimenes jaunākajai atvasei ir piesaistīts bērnu psihologs notikuma pastāstīšanai.

Pirms pazušanas Justīne esot izgājusi mājas sētā parotaļāties smilšu kastē, tomēr līdz tai viņa neesot tikusi.

Justīnes tētis Vladimirs stāsta, ka kriminālisti pārbaudīja smilšu kasti un atklāja, ka meitenes tajā nemaz nebija.

Zvanītājs bija kāds 2004. gadā dzimis vīrietis. Persona tajā pašā dienā atrasta un aizturēta, bet 12. maijā vīrietim piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums, informēja Valsts policijā.

Vīrietis jau vairākkārt iepriekš nonācis policijas redzeslokā par dažāda rakstura noziedzīgiem nodarījumiem un likumpārkāpumiem.

Ar savām darbībām 2004. gadā dzimušais vīrietis, izrādot necieņu pazudušās meitenes radiniekiem, rupji ignorēja vispārpieņemtās uzvedības normas un traucēja cilvēku mieru. Par notikušo sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 231. panta par huligānismu, izmeklēšana turpinās, paziņoja policijā.

Valsts policija turpina bezvēsts prombūtnē esošās meitenes meklēšanu un, kā līdz šim, rūpīgi pārbauda jebkuru saņemto un noskaidroto informāciju, aizvien kā pamatversiju notikušajam izvirzot pieņēmumu, ka meitenīte pati pametusi mājas pagalmu un devusies nezināmā virzienā.

Ģimenei ir versija par to, kas varētu būt noticis

Justīnei Reinikovai 14. maijā bija dzimšanas diena - apritēja septiņi gadi. Tikai svētku nebija, jo 5. maija vakarā Rogovkā pazudusī meitenīte, neraugoties uz intensīvo meklēšanu nedēļas garumā, joprojām nav atrasta.

"Neziņa mūs nogalina," tiešsaistes žurnālam "Klik" saka Justīnes audžumamma Sandra. Ģimenei ir aizdomas, kas varētu būt noticis.

"Mamma… viņa mani sauc par mammu," saka Sandra. Par meitenīti viņa rūpējas kopš 2021. gada decembra. Sieviete saka, ka īpaši tuva Justīne ir ar piecgadīgo Raienu - bērni viens otru uzskata par brāli un māsu.

"Raiens nezina, ka māsiņa pazudusi, nezinām, kā viņam pateikt," turpina Sandra. "Policija jautāja, kāpēc viņš neprasa, kur ir Justīne. Tāpēc, ka domā - Justīne ir dārziņā. Viņa dažreiz paliek arī pie vecmāmiņas - manas vīramātes."

"Justīne… Viņa ir, viņa atgriezīsies," raudot saka Sandra un par meiteni runā tikai tagadnē.

Vaicājot, kā ģimenē svinētu Justīnes dzimšanas dienu, Sandras atbilde apraujas asarās.

Vēlāk, mazliet nomierinājusies, viņa saka, ka torti ēdīs, jo visi gaida Justīni mājās - citu domu ģimene nepieņem.

Sarunu ar Justīnes audžumammu lasi tiešsaistes žurnālā "Klik".

Pārmeklētas akas un dīķi

11. maijā vēstīts, ka pārmeklētā platība nu jau ir 20 kvadrātkilometri. Ir pārmeklēti astoņi dīķi, no kuriem seklākie ir izsūknēti, bet dziļākos pārmeklējuši ūdenslīdēji vai tie pārmeklēti ar zemūdens dronu palīdzību. Pārskatītas arī visas akas šai apkārtnē. Policija nezaudē cerības atrast meiteni, sacīja Kursīte.

Justīnes meklēšanā iesaistīts plašs cilvēkresursu skaits no Valsts policijas, Valsts robežsardzes, Zemessardzes, brīvprātīgo organizācijām, brīvprātīgajiem. Tāpat piesaistīts Valsts robežsardzes helikopters, tiek izmantoti Valsts policijas droni, tostarp ar termokameru, Valsts robežsardzes kinologi.

Atgādinām, ka Justīne Reinikova bija ģērbusies īsā rozā virsjakā, baltā džemperī, melnās džinsa biksēs, melnos auduma apavos. Viņas augums 124 cm, gaiši mati līdz pleciem. Meitenei ir veselības problēmas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu