Vētra nopostījusi gadsimtiem senu Sjerraleones brīvības simbolu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Gadsimtiem senais kokvilnas koks, kas pacēlās virs Frītaunas panorāmas, bija valsts brīvības simbols. Sjerraleones prezidents ir apņēmies tā vietā uzcelt pieminekli, ziņo ārvalstu mediji.

Milzīgais, 400 gadus vecais koks, kas Sjerraleonē kalpoja kā brīvības simbols, vētrā nopostīts, 25. maijā paziņoja varas iestādes.

70 metrus garā un 15 metrus platais kapoka koks, kas tautā tika dēvēts par "kokvilnas koku", jau sen kļuva par valsts simbols.

Tiek uzskatīts, ka paverdzinātie cilvēki, kuri ieguva brīvību, cīnoties ar britiem Amerikas Neatkarības karā, lūdzās zem koka, kad 18. gadsimta beigās apmetās uz dzīvi Rietumāfrikā.

"Visi Sjerraleones iedzīvotāji apstāsies pārdomu brīdim pēc tik prestiža nacionālā simbola zaudēšanas," ceturtdien paziņoja prezidents Jūliuss Maada Bio.

"Gadsimtiem ilgi koks bijis lepns mūsu tautas ģerbonis, simbols nācijai, kas izaugusi, lai sniegtu pajumti daudziem," viņš piebilda.

Frītaunas iedzīvotāji lūgušies zem koka arī pēdējās desmitgadēs, kuru laikā ap to apbūvēts apļveida krustojums, bet apkārt: Nacionālais muzejs, centrālā pasta un valsts augstākās tiesas ēkas.

Koks redzams uz banknotēm, tiek cildināts bērnu dziesmās, un to apmeklēja karaliene Elizabete II, lai atzīmētu valsts neatkarību 1961. gadā.

Valdības preses aģentūra salīdzināja zaudējumus ar ugunsgrēku, kas 2019. gadā nopostīja Parīzes Dievmātes katedrāli.

Pēc tam, kad racēji ceturtdien novāca atlūzas, palicis tikai celms.

"Frītaunas panorāma diez vai atkal būs tāda pati," sacīja Frītaunas galvenais administrators.

Bio apsolīja tajā pašā vietā izveidotu jaunu pieminekli, kā arī apsprieda koka palieku saglabāšanu.

"Mūsu nacionālajam stāstam nav spēcīgāka simbola kā kokvilnas koks, fizisks iemiesojums tam, no kurienes mēs kā valsts nākam," ārvalstu ziņu aģentūrai sacīja Bio.

"Nekas dabā neturpinās mūžīgi, tāpēc mūsu izaicinājums ir atjaunot, kopt un attīstīt šo spēcīgo Āfrikas garu tik ilgi, cik spējam."

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu