FOTO ⟩ Par iespējamiem pārkāpumiem naftas ieguvē Kuldīgas novadā sākts kriminālprocess

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: 360TV

Par naftas ieguvi Kuldīgas novada Gudeniekos Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē sākts kriminālprocess, ziņo raidījums "360TV Ziņneši".

Likumsargi plašāku informāciju šobrīd gan nesniedz, taču norāda, ka lieta sākta jau 2020. gadā.

Saskaņā ar Valsts policijas norādītajiem pantiem (Krimināllikuma 96.pants un 220.1 panta 2.daļa) kriminālprocess ierosināts par noziedzīgiem nodarījumiem pret dabas vidi, ja ir radīts būtisks kaitējums, kā arī saistībā ar naftas produktu nelikumīgu uzglabāšanu, pārvadāšanu vai realizāciju, ja tā izdarīta lielā apmērā.

Abi šie panti paredz sodāmību ar reālu brīvības atņemšanu vainīgajam.

Likumsargi arī pagaidām neatklāj, pret ko tieši sākts kriminālprocess. 

Policijas pārstāvji ieradās Kuldīgas novada domē un skatīja dokumentus, kas saistīti ar pašvaldībai piederošo zemes gabalu ar naftas urbumiem.

Zemes gabals nodots nomā privātuzņēmumam.

Kuldīgas novada domes priekšsēdētājas vietnieks Artis Roberts pastāstīja: "Policija interesējās, kāds līgums noslēgts, ko līgums paredz, kādas atskaites iesniedzam, kādus rēķinus izrakstām.

Mums ir viens līguma partneris, ar kuru sadarbība, līgumattiecības - tādu informāciju mēs varam sniegt."

Naftas lauks Gudeniekos ir 116 hektāru liels un to veido 14 atsevišķi zemes gabali, no kuriem trīs lielākie, gandrīz 80 hektāri, pieder Kuldīgas novada domei.

Uz raidījuma uzdoto jautājumu, vai pašvaldība pati vērsusies policijā ar aizdomām par kādiem pārkāpumiem, domes priekšsēdētāja vietnieks atbildēja: "Nē, pašvaldība nav tā puse."

Līgums slēgts starp pašvaldību un uzņēmumu "Baltic Oil Managment". Kā raidījums noskaidroja no Būvniecības valsts kontroles biroja, kas izsniedzis licences, šis ir vienīgais uzņēmums, kas reāli ticis līdz naftas ieguvei Gudeniekos.

"Baltic Oil Managment" uzņēmums no intervijas atteicās, bet atsūtīja rakstisku komentāru.

"Saistībā ar līdz šim publiskajā telpā izskanējušo informāciju par uzņēmuma darbību un šīs informācijas dažādo interpretāciju, uzņēmums ir pieņēmis lēmumu publiski turpmāk nekomentēt savu darbību."

Valsts kontrole2017. gadā  vērsa plašu kritiku pret uzņēmumu. Revidenti centās noskaidrot, kādēļ vienīgais tirgus spēlētājs Latvijas naftas ieguvē apiet pašvaldību un valsti, kā arī nemaksā nodokļus.

Kā norāda Valsts kontrole, no Kuldīgas novada zemes izpumpē tūkstošiem tonnu naftas. Tolaik pat pieļāva, ka, iespējams, tiek iegūti miljoniem eiro.

Situācija mainījās pēc valsts kontroles paziņojuma. Pašvaldībā norāda – darbošanās naftas laukos vairs nenotiek, turpinās tikai zemes dzīļu resursu izpēte, bet jau ar oficiāli atzītu komerciālu nolūku.

Artis Roberts arī pastāstīja: "No 2019.gada ir sākusies ogļūdeņražu ieguve. Redzam, ka darbība notiek nepārtraukti no šī 2019.gada.

Mums ir zināms, cik to naftu iegūst, bet mums ir atrunāts, ka tas ir komercnoslēpums, ar tiem datiem mēs nedalāmies."

Attiecīgi plašākai sabiedrībai ir liegts uzzināt, cik lielā apmērā no Kuldīgas zemes izpumpēta nafta. Līgums ar komersantu paredz, ka pašvaldība saņem 5% nodevu par pārdoto naftu.

Kuldīgas novada domes priekšsēdētājas vietnieks arī skaidro: "Kā mēs uzticamies, cik daudz viņi norāda? tos datus sniedz Ekonomikas ministrijai, to paredz likumdošana, un paralēli atsūta arī mums. Nafta iet cauri skaitītājam, ir mērierīce."

Kopš 2019. gada pašvaldības budžetā no Gudenieku naftas pumpētājiem ir ieripojuši nepilni 200 tūkstoši. Mēneša griezumā tie esot ap 2,5 tūkstoši.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu