Rīgā iecerēts ielu vai skvēru nosaukt Itas Kozakēvičas vārdā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Poļu izcelsmes Atmodas laika zvaigzne Ita Kozakeviča
Poļu izcelsmes Atmodas laika zvaigzne Ita Kozakeviča Foto: Wikimedia Commons

Rīgā iecerēts kādu ielu vai skvēru nosaukt Atmodas laika sabiedriskās darbinieces Itas Kozakēvičas vārdā, pastāstīja Rīgas domes deputāts Miroslavs Kodis.

Kodis informēja, ka šo iniciatīvu izrunājis savā frakcijā "Par/Progresīvie" un ar pilsētas mēru Mārtiņu Staķi (PP). Politiķis uzsvēra, ka šis ierosinājums neesot saistīts ar pēdējā laikā notikušo ielu pārdēvēšanu.

Ierosinājumu atbalstījusi arī Rīgas vietvārdu un pilsētvides objektu nosaukumu komisija. "Šobrīd speciālisti meklē piemērotākos variantus, piemēram, ielas, kas bijušas saistītas ar Kozakēviču," teica Kodis.

Drīzumā esot jānotiek vēl vienai komisijas sēdei, kurā tiks lemts par iespējamiem variantiem.

Kā informēja Kodis, Kozakēviča bija filoloģe, žurnāliste un politiķe. Viņa kā Latvijas Augstākās Padomes deputāte 1990.gada 4.maijā balsoja par Latvijas neatkarības atjaunošanu.

Viņa bija viena no Latvijas Poļu savienības dibinātājām un pirmā priekšsēdētāja, ka arī viena no Latvijas Nacionālo kultūras biedrību asociācijas dibinātājam.

Savulaik Latvijas prezidente Vaira Vīķe-Freiberga Kozakēviču nodēvēja par Latvijas brīvības un neatkarības simbolu.

Ka liecina informācija aģentūras LETA arhīvā, Kozakeviča dzimusi 1955.gadā Rīgā, bet 1990.gada oktobrī gājusi bojā Itālijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu