Mūžībā devusies tēlniece un sīkplastiķe Rimma Pancehovska

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Pagājušās nedēļas piektdienā, 26.maijā, mūžībā devusies tēlniece un pedagoģe Rimma Pancehovska, ziņo Latvijas Mākslinieku savienības (LMS) prezidents Igors Dobičins.

Rimma Pancehovska pirmo ieskatu mākslā guva ģimenē, vecāki 20.gadsimta trīsdesmitajos gados bija darbinieki bijušās AS "M.S.Kuzņecovs" porcelāna, fajansa un māla izstrādājumu fabrikā.

Tēvs Josifs Pancehovskis bija Kuzņecova fabrikas, vēlāk Rīgas Porcelāna un fajansa fabrikas (RPFF) formēšanas meistars, keramiķis un Apdedzināšanas ceha meistars. Josifa Pancehovska darbi tika eksponēti vairākās rūpnīcas produkcijas izstādēs Latvijā un ārzemēs un atzīmēti ar goda rakstiem.

Pēc Rīgas 10.vidusskolas beigšanas Pancehovska 1947.gadā iestājās Latvijas PSR Valsts Mākslas akadēmijas Tēlniecības nodaļā. Māksliniece absolvēja akadēmiju 1953.gadā ar diplomdarbu "Vadoņa jaunība".

Pēc akadēmijas absolvēšanas, no 1954. līdz 1956.gadam, Pancehovska strādāja kā tēlniece - modelētāja RPFF. Pancehovska darbojās Mākslinieciskajā laboratorijā.

Mākslinieciskajā laboratorijā Pancehovska veidojusi izstrādājumu modeļus figurālām sīkplastikas sērijām, piemēram, "Pasaules dejas" ar kompozīcijām "Indiešu dejotāja", "Argentīniešu dejotāja"; "Līgo"; "Šeherizāde". Tēlniece fabrikā realizēja arī savus radošos darbus no 1953. līdz 1965.gadam.

Pancehovska līdzās darbam RPFF no 1954. līdz 1959.gadam strādāja par pasniedzēju Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolā. Vēlāk Pancehovska bija pedagoģe Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolā no 1961. līdz 1968.gadam.

Pancehovska bija LMS biedre no 1956.gada. Viņa darbojās bijušajās LMS Mākslas fonda (MF) tēlniecības studijas telpās, kas atradās Duntes ielā 50, Rīgā.

20.gadsimta sešdesmitajos un astoņdesmitajos gados Pancehovska realizēja mazās formas darbus bijušajā kombināta "Māksla" Tēlniecības ceha Bronzas lietuvē. Māksliniece izstādēs piedalījās no 1953.gada.

Viņas darbi bija eksponēti V Vispasaules Jaunatnes un studentu festivālā, Baltijas republiku tēlniecības izstādē, Republikāniskajā izstādē "Miera sardzē", Vissavienības izstādē "Miera sardzē", Baltijas republiku tēlniecības izstādē, Vissavienības mazo formu skulptūru izstādē un citās.

Pancehovska daiļrades sākumā izstādēs bija pārstāvēta ar modelētiem sīkplastikas darbiem porcelānā, majolikā, kuros tika atveidoti tolaik Latvijas un PSRS skatītājam atpazīstamo literāro darbu vai izrāžu sieviešu tēli ar raksturīgo atribūtiku. Mākslinieces darbi tika kolorēti un zeltīti, formveidē bija nolasāma 20.gadsimta sākuma jūgendstila stilistikas ietekme.

2018.gadā par ieguldījumu Latvijas kultūrā Pancehovska tika apbalvota ar Triju Zvaigžņu ordeni un iecelta par ordeņa virsnieci. Māksliniece ieguvusi I un II prēmiju Latvijas republikāniskajā sīkplastikas konkursā 1954.gadā, par dalību LPSR Mākslas un literatūras dekādē Maskavā apbalvota ar PSRS medaļu "Par izcilību darbā" 1956.gadā, PSRS Mākslinieku savienības valdes goda diplomu par sīkplastikas darbiem majolikā un porcelānā, kas tika eksponēti Baltijas republiku tēlniecības izstādē 1958.gadā.

Pancehovskas darbi atrodas LMS muzejā, Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā, Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības Rīgas Porcelāna muzejā, Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā, Dobeles novada muzejā, Valsts Tretjakova galerijā Krievijā, citos muzejos un privātkolekcijās.

Atvadīšanās no tēlnieces notiks piektdien, 2.jūnijā, plkst.14 Rīgas Krematorija Lielajā zālē.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu