"ChatGPT" un mākslīgais intelekts. Brīnumlīdzeklis vai bumba ar laika degli?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Mākslīgais intelekts. Ilustratīvs attēls.
Mākslīgais intelekts. Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Vairāki uzņēmumu vadītāji jau samazina darba apjomu vai darbinieku skaitu, domājot, ka mākslīgais intelekts (MI) var aizstāt darbiniekus. Tomēr šobrīd tā varētu būt kļūda, analizē medijs "Business Insider".

Interneta medijs MI rīku pielīdzina pretrunīgi vērtētajām svara zaudēšanas zālēm "Ozempic".

Abi ir uzplaukuši 2023. gadā, kas ir kļuvis par "ātro risinājumu" gadu.

Īlons Masks, Holivudas slavenības un influenceri ir steigušies pēc savas "Ozempic" devas, ko parasti lieto diabēta ārstēšanai, lai apspiestu apetīti un palīdzētu cīnīties pret svara pieaugumu.

Tomēr "Ozempic" un citas tā sauktāssvara zaudēšanas "brīnumzāles" var izraisīt smagas blakusparādības.

Biznesa pasaule šeit var gūt mācību attiecībā uz tādiem MI rīkiem kā "ChatGPT", kas šķietami sola padarīt cilvēkus ātrākus un produktīvākus, taču arī draud ar haosu nākotnē.

Silikona ielejas riska kapitāla uzņēmuma "a16z" investīciju partnere Džastīna Mūra šomēnes rakstīja savā "Twitter" kontā: "Līdz 2025. gadam Amerikas darbību uzturēs "Ozempic" un "ChatGPT"."

"ChatGPT" un konkurējoši rīki, piemēram, "Google Bard", neapšaubāmi ir piespieduši cilvēkus atvērt acis.

Šie roboti spēj rakstīt labāk nekā tekstu autori vai žurnālisti, spriest kā ekonomisti vai matemātiķi, nokārtot augsta līmeņa medicīniskās pārbaudes, ieteikt grāmatas, veidot vietnes un lietotnes un veikt daudzus citus uzdevumus.

Jā, viņi mēdz kļūdīties, taču nav nevienas tehnoloģijas, kas savu iespēju plašumā būtu tik cilvēciska.

Tāpēc nav pārsteidzoši, ka "JPMorgan" pēta "ChatGPT" līdzīgus rīkus, lai palīdzētu veikt labākas investīcijas.

Izpilddirektori, kas vada uzņēmumus, kuriem nav nekāda sakara ar AI, runā par "ChatGPT" ceturkšņa atskaites zvanu laikā.

Darbinieki atrod veidus, kā to izmantot, lai attīstītu blakus biznesus vai atvieglotu ikdienas darbu, lai nopelnītu vairāk naudas.

"ChatGPT" radītājs Sems Altmens izteica neparastu apgalvojumu, ka MI nākamo 10 gadu laikā lielākajā daļā jomu varētu pārspēt cilvēci.

"Šāda veida "superinteliģence" varētu būt tikpat produktīva kā jebkura no mūsdienu lielākajām korporācijām," viņš teica.

Lielbritānijas telekomunikāciju gigants "BT", kas pagājušajā nedēļā paziņoja par 55 000 darbinieku atlaišanu, uzskata, ka līdz 2030. gadam 10 000 darba vietas varētu aizstāt ar mākslīgo intelektu.

"IBM" izpilddirektors Arvinds Krišna sacīja, ka uzņēmums pārtrauks pieņemšanu pozīcijās, kuru pienākumus nākotnē varētu veikt MI.

Bet, tāpat kā "Ozempic", MI ir iespējamas blakusparādības.

"Būtībā šīs jaunās sistēmas būs destabilizējošas," nesen Kongresa uzstāšanās laikā likumdevējiem sacīja "ChatGPT" pamatā esošā "OpenAI" izpilddirektors Sems Altmens.

Ja pat cilvēks, kurš gūst milzīgu peļņu ar "ChatGPT", uzskata, ka tas ir "destabilizējošs", vidējam izpilddirektoram vajadzētu iepauzēt.

Destabilizējošie scenāriji:

# Darbinieki ievada sensitīvu vai patentētu informāciju MI rīkā, kas pieder trešajai pusei;

# Rodas autortiesību vai citas problēmas, uzņēmumiem nepārbaudot izmantotos MI rīkus un datus, kas tajos tiek ievadīti;

# Izpilddirektori un citi uzņēmumu vadītāji nevar iegūt papildu informāciju par MI pieņemtajiem lēmumiem.

Šīs problēmas jau ir radušās. "Samsung" aizliedza saviem darbiniekiem izmantot MI rīkus pēc tam, kad daži no tā inženieriem nejauši nopludināja iekšējo pirmkodu, aprīlī to augšupielādējot vietnē "ChatGPT".

"Citigroup", "Goldman Sachs" un "JPMorgan" stingri ierobežo "ChatGPT" izmantošanu darbiniekiem, un ziņojumi liecina, ka "JPMorgan" lēmums ir radies no bažām par sensitīvu finanšu datu kopīgošanu ar MI rīkiem.

Pagaidām MI vēl ir "mežonīgie rietumi". Ir maz drošības barjeru, līdz likumdevēji tiks galā ar mākslīgā intelekta radītajiem riskiem un ieviesīs regulējumu.

Daudzi eksperti apgalvo, ka mākslīgajam intelektam vajadzētu papildināt darbaspēku, nevis tos aizstāt.

Šaha lielmeistars Garijs Kasparovs un profesors Deivids de Kremers no Singapūras Nacionālās universitātes jau iepriekš norādīja, ka mākslīgā intelekta ieviešana darbinieku vietā noder tikai tad, ja "MI un cilvēkiem ir vienādas īpašības un spējas".

Tas nenozīmē, ka vadītājiem un uzņēmumiem pilnībā jāizvairās no mākslīgā intelekta, taču vajadzētu ar mazāku entuziasmu apcirst darba vietas – ja nu gadījumā "ChatGPT" izrādās bumba ar laika degli, nevis brīnumzāles.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu