Naglis: Krievija karā pret Ukrainu turpina terora taktiku

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
"Leopard 2" tanks.
"Leopard 2" tanks. Foto: M-SUR/Shutterstock

Karā pret Ukrainu Krievija turpina terora taktiku, intervijā žurnālam "Ir" vērtējis Latvijas Nacionālo bruņoto spēku Bruņojuma kontroles dienesta priekšnieks pulkvedis Ēriks Naglis.

Pēc pulkveža vārdiem, šobrīd Krievijai ir divi galvenie mērķi, pirmais no kuriem ir turpināt terora taktiku. "Redzam, ka kaujas laukā nekas būtiski nemainās. Lai arī Bahmuta joprojām paliek karstais punkts, tā kara gaitu būtiski neietekmē. Tātad Krievijai nav citu variantu, kā turpināt terora taktiku, apšaudot Ukrainu gan ar raķetēm, gan ar droniem."

Otrs krievu mērķis esot Kijivu intensīvi apšaudīt ar droniem un raķetēm, lai testētu ukraiņu pretgaisa aizsardzības sistēmas. "Kijiva pašlaik ir ar pretgaisa aizsardzības ieročiem visvairāk aizsargātā pilsēta. Krievijai ir būtiski pārbaudīt, kā darbojas šī Ukrainas pretgaisa aizsardzības sistēma, kā darbojas Rietumu piegādātie ieroči, "Patriot" sistēmas, tāpēc Kijiva ir izvēlēta par vienu no smagajiem punktiem. (...) Krievijai ir svarīgi, lai ukraiņiem nebūtu iespējas šīs sistēmas pārvietot uz citām valsts daļām un tur aizsargāt kritisko infrastruktūru."

Runājot par ilgi gaidīto Ukrainas pretuzbrukumu, Naglis atzīmējis, ka vēl nav skaidrs, kāds būs tā mērķis. "Vai operacionāla līmeņa - ietriekt ķīli Krievijas aizsardzībā, atgūt zināmu daļu teritorijas? Vai plašāks - panākt totālu haosu un paniku Krievijas armijā, lai tā sāk atvilkt karaspēku, saprotot, ka karā viņiem nav izredžu. Šie ir divi galvenie jautājumi, uz kuriem atbildi gaidu no Ukrainas pretuzbrukuma. To redzēsim tikai tad, kad pretuzbrukums sāksies," sacījis pulkvedis.

Savukārt miera sarunas agrāk vai vēlāk būs, bet eksperts ir pārliecināts, ka tās notiks pēc Ukrainas puses noteikumiem. "Bez miera sarunām nevar izbeigt karu. Taču Ukraina šobrīd noteikti nepiekritīs tādām miera sarunām, kas attiecas uz savu teritoriju zaudēšanu. Viņiem ir viens noteikums iebrucējiem - izvediet savu karaspēku, atdodiet mūsu teritorijas, tad būs miers. Krievija joprojām skandina, ka ir gatava miera sarunām, bet pēc saviem noteikumiem. Ukraina tam nepiekritīs," sacījis Naglis, "jāskatās, kas būs tad, kad Ukraina sāks savu pretuzbrukumu, cik labi viņiem veiksies. (...) Ja Ukrainas armijai sekmēsies un krievi sapratīs, ka viņu pozīcijas kaujaslaukā ir dramatiskas, sāksies sarunas par uguns pārtraukšanu uz kādu brīdi."

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu