Saeima: NATO jāpieņem lēmums par Ukrainas aicināšanu dalībai aliansē

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
NATO karogs.
NATO karogs. Foto: Shutterstock

Saeima 1. jūnijā pieņēma lēmuma projektu par atbalstu Ukrainai NATO Viļņas samitā, kas paredz aicināt NATO pieņemt lēmumu par Ukrainas uzaicināšanu dalībai aliansē.

Latvija aicina formulēt konkrētus uzdevumus, ko nepieciešams veikt ātrai Ukrainas integrācijai NATO.

Saeima uzsver savu kategorisko nosodījumu Krievijas neprovocētajai militārajai agresijai un plaša mēroga iebrukumam Ukrainā, kas īstenots ar Baltkrievijas atbalstu un iesaisti, norādot, ka Ukrainai ir tiesības uz pašaizsardzību saskaņā ar ANO statūtiem un, tāpat kā jebkurai valstij, ir tiesības izvēlēties, kādās starptautiskās organizācijās, pārnacionālos veidojumos vai militārās aliansēs tā piedalīsies.

Saeima paziņojumā uzsver Ukrainas ievērojamo ieguldījumu eiroatlantiskās zonas drošībā — Ukraina pašlaik cīnās ne tikai par savu, bet arī par vispārējo drošību, un tās dalība NATO stiprinātu aliansi, jo īpaši visas NATO austrumu flanga turpmākās aizsardzības un atturēšanas spējas.

Atsaucoties uz Latvijas nelokāmo atbalstu Ukrainas neatkarībai, suverenitātei un teritoriālajai nedalāmībai tās starptautiski atzītajās 1991.gada robežās, savu nemainīgo lēmumu neatzīt agresijas rezultātā pretlikumīgi anektētās Ukrainas teritorijas, tostarp Krimas pussalu, Latvija uzsver savu nemainīgi stingro atbalstu Ukrainas dziļākai integrācijai eiroatlantiskajā telpā.

Latvija pauž nosodījumu par noziegumiem, ko Krievijas bruņotie spēki pastrādājuši Ukrainā pret tās civiliedzīvotājiem un civilo infrastruktūru, nosodot Krievijas piekopto kodolšantāžas politiku un plānus izvietot kodolieročus savas sabiedrotās - Baltkrievijas - teritorijā.

Tāpat Latvija paziņojumā pauž nopietnas bažas par lielo upuru skaitu, īpaši civiliedzīvotāju, tostarp sieviešu un bērnu, vidū, kā arī par valsts iekšienē pārvietoto personu un bēgļu skaitu, okupantu īstenotajām Ukrainas civiliedzīvotāju deportācijām un noziegumiem pret bērniem, uzsverot, ka Ukrainas uzvara pār Krievijas agresiju ir vienīgais ceļš uz ilgtspējīga miera un drošības nostabilizēšanos ne tikai Ukrainā, bet visā Eiropā, apliecinot NATO atvērto durvju politikas vēsturisko un būtisko ieguldījumu eiroatlantiskās telpas drošībā un stabilitātē.

Latvija uzsver, ka NATO durvis ir atvērtas visām Eiropas demokrātiskajām valstīm, kuras vēlas un spēj uzņemties visus dalības pienākumus un saistības, un ka Krievijai nav veto tiesību NATO paplašināšanās vai jebkādos citos jautājumos.

Ņemot vērā Ukrainas valdības 2022. gadā iesniegto pieteikumu par iestāšanos NATO, Latvija aicina stiprināt Krievijai un Baltkrievijai noteiktās sankcijas, lai liegtu agresorvalstīm kara turpināšanai nepieciešamos finanšu un tehnoloģiskos resursus.

Latvija atbalsta Ukrainas iniciatīvas ANO Ģenerālajā asamblejā un citās ANO struktūrās un uzsver, ka ANO līmenī jau ir paveikts milzīgs darbs pretstāvē Krievijas agresijai un tās seku novēršanā.

Paziņojumā Saeima uzsver, ka Latvija gan valdības līmenī, gan pašvaldību, pilsoniskās sabiedrības un NVO iniciatīvu ietvaros turpinās sniegt vispusīgu atbalstu Ukrainai, lai stiprinātu tās noturību pret Krievijas agresiju, un atkārtoti apstiprina savu apņemšanos atbalstīt Ukrainu tās atjaunošanā, īpaši Čerņihivas apgabalā.

Tāpat Latvija stingri apņemas atbalstīt starptautiskos centienus nodrošināt atbildības neizbēgamību un saukt pie atbildības tos, kuri ir atbildīgi par kara noziegumiem un citiem vissmagākajiem starptautiskajiem noziegumiem, kas izdarīti saistībā ar Krievijas agresijas karu pret Ukrainu, un atbalsta ad hoc starptautiska tribunāla izveidi agresijas nozieguma iztiesāšanai.

Latvija atzinīgi vērtē vēsturisko Eiropadomes 2022. gada jūnija lēmumu piešķirt Ukrainai ES kandidātvalsts statusu un turpinās atbalstīt Ukrainu ceļā uz iestāšanos Eiropas Savienībā.

Kā arī iestājas par spēcīgu un efektīvu Eiropas Savienības un NATO sabiedroto palīdzību Ukrainai, sniedzot militāro, tehnisko, aizsardzības un humāno atbalstu Ukrainai tik ilgi, cik tas nepieciešams, lai nodrošinātu Ukrainas valsts spēju efektīvi aizstāvēt savu teritoriju uz sauszemes, jūrā un gaisā.

Latvija paziņojumā uzsver, ka Ukraina ir neatgriezeniski uzņēmusi kursu uz eiroatlantisko integrāciju, un atbalsta Ukrainas pilntiesīgu iekļaušanos Ziemeļatlantijas aliansē, tiklīdz apstākļi to ļaus, un uzskata par vitāli nepieciešamu izmantot NATO Viļņas samita sniegtās iespējas, lai kopīgi apzinātos turpmāko lēmumu un progresa steidzamību un ar praktiskiem pasākumiem paplašinātu NATO atbalstu Ukrainai, kā arī stiprinātu NATO un Ukrainas politisko partnerību.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu