Deputāti atbalsta bargākus sodus par draudiem un vajāšanas gadījumiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Paula Čurkste/LETA

1. jūnijā Saeima otrajā lasījumā atbalstīja sodu palielināšanu par draudiem un vajāšanas gadījumiem.

Atbalstīti gan "Jaunās vienotības" (JV) iesniegtie grozījumi Krimināllikumā, gan Zaļo un zemnieku savienības Saeimas deputātu sākotnēji virzītā pamatdoma grozījumos Kriminālprocesa likumā. Abos grozījumos Juridiskajā komisijā veikti papildinājumi.

Patlaban likums paredz sodu par draudiem izdarīt slepkavību vai nodarīt smagu miesas bojājumu, ja ir bijis pamats baidīties, ka šie draudi var tikt izpildīti, kā arī par vairākkārtēju vai ilgstošu citas personas izsekošanu, novērošanu, draudu izteikšanu šai personai vai nevēlamu saziņu ar šo personu, ja tai ir bijis pamats baidīties par savu vai savu tuvinieku drošību. Par to soda ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, ar probācijas uzraudzību, ar sabiedrisko darbu vai ar naudas sodu.

Krimināllikumā atbilstoši tieslietu ministres Ineses Lībiņas-Egneres (JV) priekšlikumam paredzēts kā maksimālo noteikt trīs gadu cietumsodu par tādām pašām darbībām, ja tās izdarītas pret personu, ar kuru vainīgais ir pirmajā vai otrajā radniecības pakāpē, vai pret laulāto vai bijušo laulāto, vai pret personu, ar kuru vainīgais ir vai ir bijis pastāvīgās intīmās attiecībās, vai pret personu, ar kuru vainīgajam ir kopīga jeb nedalīta saimniecība.

Ja šādu tuvu attiecību nebūs, tad maksimālo cietumsodu plānots palielināts līdz vienam gadam.

Par ļaunprātīgu nolēmuma par aizsardzību pret vardarbību nepildīšanu arī kā maksimālo sodu varēs noteikt trīs gadus.

Tāpat pēc tieslietu ministres priekšlikuma iecerēts noteikt, ka par šiem nodarījumiem pamatsodu - probācijas uzraudzību - sāks piemērot ar 2023.gada 1.jūliju pilngadīgām personām, kuras izdarījušas attiecīgo noziedzīgo nodarījumu pēc 2023.gada 30.jūnija.

JV likumprojekta anotācijā norāda, ka grozījumu mērķis ir nodrošināt efektīvāku aizsardzību personām, kurām ir izteikti draudi nodarīt smagus miesas bojājumus vai noslepkavot, kuru drošība ir apdraudēta ar vairākkārtēju vai ilgstošu izsekošanu, novērošanu, draudu izteikšanu un personai nevēlamu saziņu, kā arī personām, kurām ar tiesas nolēmumu ir noteikta aizsardzība pret vardarbību.

JV ieskatā, likumprojekta pieņemšana nodrošinās efektīvāku kriminālprocesa norisi, jo ļaus attiecīgo noziegumu izmeklēšanā pielietot speciālās izmeklēšanas darbības, kā arī piemērot aizdomās turētajām un apsūdzētājām personām apcietinājumu uz laiku līdz deviņiem mēnešiem, no kuriem pirmstiesas procesā personu būs atļauts paturēt apcietinājumā ne ilgāk par četriem mēnešiem.

Tāpat atbalstīti Juridiskās komisijas virzītie grozījumi Kriminālprocesa likumā, kuru sākotnējo variantu pieteica ZZS un kuros veikts arī papildinājums atbilstoši iekšlietu ministra Māra Kučinska (AS) priekšlikumam.

Apvienojot arī likumā jau pašlaik esošas normas, atbalstītā redakcija paredz, ka saprātīga termiņa nodrošināšanā priekšrocība salīdzinājumā ar pārējiem ir piecu veidu kriminālprocesiem.

Runa ir par kriminālprocesiem, kuros piemērots ar brīvības atņemšanu saistīts drošības līdzeklis, tāpat par noziedzīgu nodarījumu, kas saistīts ar vardarbību vai vardarbības piedraudējumu, ko nodarījusi persona, no kuras nepilngadīgais cietušais ir materiāli vai citādi atkarīgs, vai ko izdarījis cietušā tuvinieks, bijušais laulātais vai persona, ar kuru cietušais ir vai ir bijis pastāvīgās intīmās attiecībās.

Tāpat prioritāte būs kriminālprocesiem par noziegumu pret tikumību un dzimumneaizskaramību, kas izdarīts pret nepilngadīgo, un kriminālprocesiem, kuros vai nu iesaistīta speciāli procesuāli aizsargājama persona vai arī kurā apsūdzēta valsts amatpersona, kas ieņem atbildīgu stāvokli.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu