Kanādā brīdinājumi par kaitīgumu tiks izvietoti uz katras cigaretes

Apollo.lv
Foto: Twitter/Healthy Body, Healthy Mind organisation

"Tabakas dūmi kaitē bērniem." "Cigaretes izraisa leikēmiju." "Inde katrā dūmā." Šādi ziņojumi drīzumā parādīsies angļu un franču valodā uz cigaretēm Kanādā, ziņo CCN, atsaucoties uz Kanādas valdības oficiālo paziņojumu.

Kanādas valdība trešdien paziņoja, ka prasīs brīdinājumus par ietekmi uz veselību drukāt uz katras atsevišķas cigaretes. Kanāda ir pirmā valsts pasaulē, kas sper šādu soli.

Jaunie Tabakas izstrādājumu izskata, iepakošanas un marķēšanas noteikumi būs daļa no Kanādas valdības pastāvīgajiem centieniem palīdzēt pieaugušajiem, kuri smēķē, atmest smēķēšanu, aizsargāt jauniešus un nesmēķētājus no nikotīna atkarības un vēl vairāk samazināt tabakas pievilcību.

Atsevišķu cigarešu marķēšana padarīs smēķētāju izvairīšanos no brīdinājumiem "praktiski neiespējamu", sacīja veselības iestāžu amatpersonas.

Jaunā prasība ir "pasaulē nebijis precedents, lai sasniegtu katru smēķētāju katrā smēķēšanas reizē", sacīja Robs Kaningems, Kanādas vēža biedrības vecākais politikas analītiķis.

Regula ir daļa no valsts mērķa līdz 2035. gadam samazināt tabakas lietošanu valstī līdz mazāk nekā 5%.

To papildinās arī citi pasākumi, kas vērsti uz smēķētāju skaita samazināšanu valstī, tostarp veselības ziņojumu pastiprināšana uz tabakas izstrādājumu iepakojumiem, informēja veselības iestāžu amatpersonas.

"Tabakas lietošana joprojām ir viena no Kanādas nozīmīgākajām sabiedrības veselības problēmām, un tā ir valsts svarīgākais novēršamais slimību un priekšlaicīgas nāves cēlonis," teikts veselības ministra Žana Īva Duklo paziņojumā.

"Mūsu valdība izmanto visus mūsu rīcībā esošos un uz pierādījumiem balstītos rīkus, lai palīdzētu aizsargāt kanādiešu, īpaši jauniešu, veselību."

Jaunie noteikumi stāsies spēkā 1. augustā, bet tiks ieviesti pa posmiem: mazumtirgotājiem, kuri pārdod tabakas izstrādājumu iepakojumus, jaunie brīdinājumi būs jāizvieto līdz 2024. gada aprīļa beigām.

2024. gada jūlija beigās pirmie atsevišķie brīdinājumi būs uz likumā noteiktā izmēra cigaretēm, bet līdz 2025. gada aprīļa beigām sekos pārējo izmēru cigaretes un citi produkti, teikts ziņojumā.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu