Šveices parlaments noraida ieroču nodošanu Ukrainai

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Šveices karogs
Šveices karogs Foto: Caro / Sorge

Šveices parlamenta apakšpalāta 1. jūnijā nobalsoja pret priekšlikumu atļaut Šveicē ražotu ieroču nodošanu Ukrainai.

Balsojums parlamentā notika, kamēr Šveices prezidents Alēns Bersē tikās ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski Eiropas Politiskās kopienas samitā Moldovā, kur abi prezidenti apsprieda kara materiālu eksporta jautājumu.

Nacionālā padome Bernē ar 98 balsīm pret 75 noraidīja komitejas ierosinātu parlamentāru iniciatīvu "Lex Ukraine".

Deputāts Žans Liks Adors no populistiskās labējās Šveices Tautas partijas, kas ir lielākā partija Nacionālajā padomē, paziņoja, ka šīs iniciatīvas pieņemšana nozīmētu neitralitātes pārkāpšanu.

Šveice ilgstoši ievēro labi bruņotu militāro neitralitāti un tajā pastāv obligātais karadienests vīriešiem.

Šveices neitralitātes tradīcija ir ļoti apspriests jautājums kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā sākuma 2022. gada februārī.

Lai gan Šveice, kas nav Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts, ir pievienojusies bloka sankcijā pret Maskavu, tā ir izrādījusi mazāku elastību savas militārās neitralitātes jautājumā.

Neraugoties uz Kijivas un tās sabiedroto spiedienu, Šveice līdz šim ir atteikusies ļaut citām valstīm reeksportēt Šveicē ražotu bruņojumu uz Ukrainu.

Šveice ir noraidījusi tādu valstu kā Vācija, Spānija un Dānija pieprasījumus, norādot uz savu Kara materiālu likumu, kas aizliedz jebkādu reeksportu, ja saņēmējvalsts ir iesaistīta starptautiskā bruņotā konfliktā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu