Makrons un Šolcs aicina rīkot jaunas vēlēšanas Kosovas ziemeļos

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Protestētājs Kosovā
Protestētājs Kosovā Foto: Reuters/ScanPix

Francijas prezidents Emanuels Makrons un Vācijas kanclers Olafs Šolcs 1. jūnijā mudināja Kosovu ļaut rīkot jaunas vēlēšanas četrās ziemeļu pašvaldībās.

Eiropas līderi tikās ar Kosovas prezidenti Vjosu Osmani un Serbijas prezidentu Aleksandru Vučiču Eiropas politiskās kopienas samitā Moldovā, cerot sekmēt spiedzes mazināšanos Kosovas ziemeļos.

"Kosovas ziemeļos ir spriedze, kas izraisījusies vēlēšanu neveiksmīgās sarīkošanas dēļ, kaut arī nebija radīti nosacījumi, lai garantētu pienācīgu procesu. Tas noveda pie vardarbības eskalācijas," žurnālistiem sacīja Makrons.

Atbilstoši Francijas prezidenta teiktajam, Kosovas un Serbijas prezidenti piekrituši apsvērt Francijas un Vācijas piedāvāto plānu spiedzes mazināšanai Kosovā.

Plāns paredz Kosovas apņemšanos sarīkot jaunas vēlēšanas ziemeļu pašvaldībās un Serbijas apņemšanos iedrošināt dalību šajās vēlēšanās.

Sagaidāms, ka abi līderi jaunnedēļ tiksies konsultācijās un reaģēs uz šo priekšlikumu, piebilda Makrons.

Kosovas etnisko serbu minoritāte boikotēja aprīlī notikušās pašvaldību vēlēšanas, tāpēc kontrole vietējās padomēs nonāca albāņu rokās, kaut arī vēlētāju aktivitāte bija mazāka par 3,5%.

Serbu protesti pret vēlēšanu iznākumu šonedēļ izvērtās vardarbībā un sadursmēs ar policiju un NATO miera uzturētājiem. Sadursmēs ievainoti vairāk nekā 80 cilvēku.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu