"Gudras sarunas var pagaidīt, bet nēģi nepagaidīs!" Māris Olte par prioritātēm un tandēmu kopā ar Jāni Kļaviņu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: publicitātes

​Zivju advokāts, biologs un dabā gājējs Māris Olte kopā ar Jāni Kļaviņu jau vairākus gadus reizi nedēļā dzirdami "Radio SWH" dabas izziņas raidījumā "Zaļais stūris". Kā veidojies abu tandēms, kāpēc dabā gājēju prioritātes mēdz atšķirties un radīt neizpratni – raidījumā "Ar dziesmu par dzīvi" stāsta pats Olte.

"Kļaviņš ir neparasts tādā ziņā, ka viņš zina, ko grib, un patiesībā mūsu daiļradē ļoti daudz kas ir nesaprotami – kā te vispār kaut ko var saprast ar viņiem," par darbošanos kopā raidījuma vadītājai Inesei Vaikulei saka Olte, “Kad filmējam dabu, brīžiem primārais ir dabas norises." Viņš skaidro, ka daļa cilvēku stāstot, – ar abiem neko nevarot sarunāt un saprast, jo nav zināms, kur kādā brīdī dosies.

"Ja nēģi nārsto, tad ir jābrauc filmēt nēģu nārsts, nevis jābūt kaut kādā festivālā uz skatuves, jārisina gudras sarunas. Gudras sarunas var pagaidīt, bet nēģi nepagaidīs. Līdz ar to tās prioritātes ir citas," skaidro Olte, "Mans fāterītis, viņš gan pagājušajā gadā nomira, teica, ka ar mani nevar rēķināties, un es viņam mēģināju ieskaidrot, ka ir dažādas prioritātes." Viņš min piemēru, ka, ja jādodas precēties, tad visdrīzāk uz ceremoniju paspēs, taču zemeņu izvagošana gan nebūšot pirmā prioritāte.

"Nekur tās zemenes neaizbēgs, tāpat mēs viņas izvagosim, jo rokas man ir, un es esmu stiprs. Savādāk tās prioritātes kārtojas, un grāmatvežiem tas varētu ļoti nepatikt, jo pilnīgi negalvojami cilvēki mēs esam," atzīst Olte. Savukārt par tandēmu kopā ar Kļaviņu viņš atminas ceļojumu pa Jukonas upi pirms vairāk nekā 20 gadiem, kad abi kopā ar vēl trim ceļotājiem devās piedzīvojumu bagātajā braucienā, to arī iemūžinot. "Tā mēs uzbūvējām tādu postamentu, uz kura varbūt daudziem tiek nolikta tā kārta, kas tas Māris Olte tāds ir – dabā gājējs, ekspedīcijās braucējs," piebilst Olte.

Pilnu raidījuma ierakstu vari noklausīties šeit!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu