"Kāds idiotisms!" Latvijas radošo nozaru pārstāvji nikni par FM ieceri nogriezt naudu kino nozarei

Apollo.lv
Foto: Liu zishan/Shutterstock

Glābjot veselības budžetu, Finanšu ministrija piedāvā apturēt nacionālā kino ražošanu. Latvijas radošo nozaru pārstāvji ir sašutuši par ministrijas ieceri atņemt naudu kino nozarei.

Latvijas radošo nozaru pārstāvji sociālajos tīklos norāda, ka visā Eiropā filmu uzņemšanai ir atvēlēts valsts līdzfinansējums, turklāt daudzas filmas ir kopražojumi, kam ir pozitīva ietekme uz ekonomiku.

Tvītotāji aicina trūkstošo naudu veselībai rast, aktīvāk apkarojot ēnu ekonomiku.

Par situāciju izteikusies režisore Inga Zeile. 

Režisore Ilze Burkovska Jakobsena aicina aktīvāk apkarot ēnu ekonomiku un domāt par valsts tēlu.

Režisore Alise Zariņa atklāj, ka budžeta samazināšanas gadījumā mākslinieki atsakās no honorāriem.

Sociālantropoloģe Anna Žabicka norāda, ka naudas atņemšana kino nozarei vēl nenozīmē, ka veselības aprūpe kļuvusi par prioritāti.

Savukārt vēsturnieks Kaspars Zellis par Finanšu ministrijas priekšlikumu ironizē.

Dzejniece Liāna Langa sola šim lēmumam publiski pretoties.

Savu sašutumu pauž arī dzejniece Inga Pizāne.

"Apollo.lv" jau vēstīja, ka premjers Kariņš visām ministrijām bija uzdevis pārskatīt savus izdevumus, lai atrastu naudu veselības un izglītības jomām. Medicīnai vien šogad nepieciešami 163 miljoni eiro. Savus ieteikumus, kur naudu meklēt, piedāvā arī Finanšu ministrija.

Raidījumam "Nekā personīga" tapa zināms, ka

Kultūras ministrija no Arvila Ašeradena saņēmusi vēstuli ar mudinājumu par labu veselībai atteikties no naudas, kas paredzēta kino uzņemšanai.

Filmu veidotāji šādu plānu sauc par katastrofu. Tas liktu apturēt 15 šobrīd ieplānotu filmu veidošanu un starptautiski sagrautu Latvijas filmu nozares reputāciju.

Kino naudu pārrauga Nacionālais kino centrs. Filmu ražošanai Latvijā katru gadu atvēlēti ap 5 miljoni eiro, kas ir mazākā nauda starp visām Baltijas valstīm.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu