Unikāls dabas fenomens. Ķīnā iemūžināta albīna panda

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no "Twitter" video.

Ķīnas kalnos kamerām izdevies notvert kadrus ar pasaulē pirmo un vienīgo zināmo albīno pandu. Pirmo reizi tā pamanīta 2019. gadā.

Retais dzīvnieks izskatās veselīgs un laimīgs. Panda dzīvo Vulongas nacionālajā dabas rezervātā, kur mīt vēl aptuveni 150 lielās pandas.

Dzīvnieka organismā notikusi reta ģenētiska mutācija, liekot pandas labi zināmajam melnbaltajam kažokam iekrāsoties gaišā krēmkrāsā.

Ģenētiskā mutācija bloķē pigmenta veidošanos ādā, acīs un matos. Bet pastāv iespēja, ka šis ģenētiskais stāvoklis var izraisīt arī fiziskas problēmas vai slimības.

Pagājuši jau četri gadi, šī albīnā panda tika pamanīta kustību jūtīgajās kamerās, tomēr nav nekādu pazīmju, ka piecus vai sešus gadus vecā dzīvnieka veselības stāvoklis pasliktinātos.

Tas liecina, ka panda tiešām ir albīna, nevis sirgst ar kādu slimību, kas arī varētu izmainīt kažokam krāsu.

"Līdz februāra beigām pieaugušām savvaļas pandām rezervātā ir pārošanās sezona, kuras laikā pandu mātītes ar mazuļiem var būt ļoti agresīvas pret citām pandām, kas viņām tuvojas. Tomēr šī pandu mātīte bija ārkārtīgi mierīga un neuzvedās, kā gaidīts. Viena iespēja tam varētu būt – tā ir baltās pandas māte," izdevumam "China Daily" stāstīja pandu eksperts Veis Žunpins.

Albīnās pandas dzimums pagaidām nav īsti skaidrs. Lai iegūtu vairāk informācijas par šo neparasto radījumu, zinātnieki turpinās to filmēt un centīsies iegūt pandas DNS parauga.

Pagaidām albīnā panda turpina dzīvoties pa rezervātu un arī rotaļājas ar saviem vienaudžiem. Eksperti pagaidām nav pārliecināti, vai, pārošanās gadījumā, šī mutācija varētu tikt mantota.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu