Ukrainas izlūki: Krievijas spēki Kahovkas HES dambi uzpridzināja attālināti

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenā izlūkošanas dienesta rīcībā ir pierādījumi, ka okupanti attālināti uzspridzinājuši Kahovkas hidroelektrostacijas (HES) aizsargdambi, vēsta ukraiņu medijs "Unian". 

Krievu okupanti pārvietojuši sprāgstvielas un aprīkojumu, lai attālināti uzspridzinātu Hersonas apgabala Kahovkas hidroelektrostacijas dambi, paziņoja Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenā izlūkošanas dienesta pārstāvis Andrijs Jusovs.

"Skaidrs, ka tiks sniegtas precīzas aplēses par sprādziena spēku, cik daudz sprāgstvielas tam nepieciešams. Tas viss tiks aprēķināts. Bet zināmi ir fakti par krievu īstenotu sprāgstvielu un aprīkojuma pārvietošanu, lai veiktu kontrolētu tālvadības sprādzienu," sacīja Jusovs.

Jau vēstījām, ka Krievijas karaspēks otrdien uzspridzinājis Kahovkas HES aizsprostu. 

Sprādziens noticis plkst. 2.50. 

Plūdu zonā ir aptuveni 80 apdzīvotu vietu. Ukrainas Iekšlietu ministrija norādījusi, ka jāevakuējas vairāku Hersonas pilsētas rajonu un desmit ciemu iedzīvotājiem.

Kahovkas HES atrodas Krievijas karaspēka kontrolē, taču pēc aizsprosta uzspridzināšanas applūst teritorijas gan Dņepras labajā krastā, kuras kontrolē Ukraina, gan Krievijas okupētās teritorijas kreisajā krastā.

Ukrainas Bruņoto spēku dienvidu pavēlniecība pavēstījusi, ka, pēc tās rīcībā esošās informācijas, evakuācija tiek organizēta arī Krievijas okupētajās teritorijās.

Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba norādījis, ka Kahovkas HES uzspridzināšana, iespējams, ir lielākā tehnoloģiskā katastrofa Eiropā pēdējās desmitgadēs, kas apdraud tūkstošiem civiliedzīvotāju.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu