Zelenskis: Vairs nekāda vājuma Eiropā! Krievija ir vainīga nežēlīgā ekocīdā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no "Twitter" video/Volodimirs Zelenskis

Krievijas dēļ Eiropā notikusi lielākā cilvēka izraisītā vides katastrofa pēdējo gadu desmitu laikā, par Ukrainas prezidenta sacīto vēsta medijs "Unian".

Dambi nav iespējams iznīcināt ar apšaudes palīdzību, uzrunājot Bukarestes deviņus samita dalībniekus (Slovākija, Polija, Čehija, Ungārija, Lietuva, Bulgārija, Igaunija, Rumānija, Latvija), sacīja Ukrainas līderis.

"Diemžēl jau vairāk nekā gadu Krievija kontrolē gan dambi, gan visu Kahovkas hidroelektrostaciju. To ir fiziski neiespējami uzspridzināt no ārpuses, apšaudot.

Krievu okupanti to mīnēja. Un viņi to uzspridzināja," viņš teica.

Pēc Ukrainas vadītāja teiktā, Krievijas Federācijas dēļ Eiropā notikusi pēdējo gadu desmitu lielākā cilvēka izraisītā vides katastrofa, krievi detonējuši masveida vides iznīcināšanas bumbu.

"... Šis ir visbīstamākais terorists pasaulē. Un tāpēc Krievijas sakāve - sakāve, kuru mēs jebkādā veidā nodrošināsim, - būs nozīmīgākais ieguldījums mūsu reģiona, mūsu Eiropas un visas pasaules drošībā," sacīja Zelenskis.

Pēc Zelenska domām, Krievijas revanšismu pastāvīgi veicina Krievijas vadības pārliecība, ka Eiropa izrādīs vājumu.

"... Vājums ir teroristu galvenā cerība un likme. Vairs nekāda vājuma Eiropā pret agresora ļaunumu! Vairs nekādas neskaidrības par drošību Eiropā!

Katram mūsu solim, katram lēmumam, ko mēs pieņemam, katram samitam ir jāstiprina mūsu visu aizsardzība pret Krievijas teroru. Un tas neapšaubāmi būtu jānodrošina Viļņas NATO samitam," uzsvēra Valsts prezidents.

Ukrainas līderis arī sacīja, ka Krievijas Federācija karo pret civilizāciju, dabu un dzīvību, un tagad tā ir vainīga nežēlīgā ekocīdā.

"Pasaulei ir jāreaģē... Krievijai ir jāatstāj Ukrainas zeme un jāuzņemas pilna atbildība par savu teroru," piebilda Zelenskis.

Jau vēstījām, ka Krievijas karaspēks otrdien uzspridzinājis Kahovkas HES aizsprostu.

Sprādziens noticis plkst. 2.50.

Plūdu zonā ir aptuveni 80 apdzīvotu vietu. Ukrainas Iekšlietu ministrija norādījusi, ka jāevakuējas vairāku Hersonas pilsētas rajonu un desmit ciemu iedzīvotājiem.

Kahovkas HES atrodas Krievijas karaspēka kontrolē, taču pēc aizsprosta uzspridzināšanas applūst teritorijas gan Dņepras labajā krastā, kuras kontrolē Ukraina, gan Krievijas okupētās teritorijas kreisajā krastā.

Ukrainas Bruņoto spēku dienvidu pavēlniecība pavēstījusi, ka, pēc tās rīcībā esošās informācijas, evakuācija tiek organizēta arī Krievijas okupētajās teritorijās.

Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba norādījis, ka Kahovkas HES uzspridzināšana, iespējams, ir lielākā tehnoloģiskā katastrofa Eiropā pēdējās desmitgadēs, kas apdraud tūkstošiem civiliedzīvotāju.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu