"Putins degs ellē, nelietis!" Iemūžinātas evakuēto ukraiņu emocijas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Pēc Kahovkas HES dambja uzspridzināšanas radītajiem plūdiem norit plaša evakuācija, kurā iesaistās gan oficiālie dienesti, gan Ukrainas iedzīvotāji. Atbildīgās personas lēš, ka evakuēt vajadzētu aptuveni 40 000 cilvēku, no kuriem lielākā daļa atrodas okupētajās teritorijās.

Ziņu aģentūra "NEXTA" savā "Twitter" kontā publicējusi video, kur kāda evakuētā sieviete neslēpj emocijas par pārdzīvoto.

"Putins degs ellē, nelietis! Viņi nevarēja mūs piebeigt, tādēļ nolēma noslīcināt!" savas emocijas pauž evakuētā kundze.

"Viņi staigāja pa mūsu ielām pirms referenduma un veica pārmeklēšanas. Mēs domājām, ka mūsu armija nāks mums palīgā. Mēs gaidījām, un mūsu karavīri ieradās 11. novembrī un atbrīvoja mūs. Mēs bijām ļoti laimīgi," atminas ukrainiete. "Šķita, ka viss beidzot būs kārtībā. Viss būs labi."

"Tad viņi sāka mūs apšaudīt no kreisās puses. Gandrīz katru dienu viņi mūs apšaudīja," turpinās liecība.

"Mēs arī to izturējām. Mēs negribējām pamest savu dzimto pilsētu."

"Mēs domājām, kad sāksies pretuzbrukums, viņi atmetīs ar roku un viss būs labi. Paskat, ko viņi izdarīja. Viņi uzspridzināja Kahovkas HES, lai mūs te noslīcinātu. Viņi nevarēja mūs piebeigt, tādēļ nolēma noslīcināt. Viņš degs ellē!"

Ziņu aģentūras konts arī publicējis video no evakuācijas darbiem, kuros glābti paši neaizsargātie.

"Jo katra dzīvība ir pelnījusi, lai par to cīnās!" Teikts komentārā pie video, kurā iemūžināti mazu kaķēnu glābšanas centieni.

Arī paši iedzīvotāji gatavi riskēt, lai glābtu savus četrkājainos draugus.

"Neapmierināta ukrainiete, kurai jau "līdz kaklam" visas bēdas, ko Krievija nes Ukrainai, saka savam sunim, lai nepeld konkrētā virzienā, jo tur riskē noslīkt," publicēto video komentē ziņu medijs "Visegrad24".

"Viņa atgriežas savās appludinātajās mājās, lai izglābtu kaķi Muri un pārējos suņus.

Krievija nenes neko citu kā postu."

Foto: AP/Scanpix

Savu mīluļu dēļ daži cilvēki arī nesteidzas evakuēties.

"Es neiešu prom. Šeit ir mani trīs kaķi un vista,” stāsta nofilmētais vīrietis.

Kungs stāv savas applūdušās mājas priekšā, pa pusei iegrimis ūdenī. Viņš atsakās tikt evakuēts, pat tad ja tiek piedāvāts izglābties kopā ar kaķiem.

"Tas tikpat labi varēja būt mans vai tavs tētis," komentē sociālā tīkla lietotājs.

Kamēr Ukrainas spēki veic plašus glābšanas darbus Dņepras labajā krastā, upes kreisais krasts pirms sprādziena bija okupantu varā. Tur civilie iedzīvotāji šobrīd, šķiet, pamesti likteņa varā.

Eiropas ekspertu asociācijas pētniecības direktore Marija Avdejeva publicējusi video ar okupantu varā esošajām teritorijām, sakot, ka "okupētajā Hersonas apgabala daļā ir kritiskā situācija. Cilvēkiem nav pieejams dzeramais ūdens un pārtika. Daudzi ir iesprostoti savās mājās, un viņiem nav ļauts evakuēties. Krievija neko nepalīdz."

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu