Medijs: Krievija traucē GPS signālu Baltijas valstīs un Somijā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kremlis Maskavā.
Kremlis Maskavā. Foto: Rakoff/Shutterstock

Krievijas specdienesti centušies bloķēt GPS signālu galvaspilsētas centrā, lai pasargātu Kremli no savu ienaidnieku dronu un raķešu uzbrukumumiem. Krievija signālu centusies bloķēt arī Baltijas valstīs un Somijā. Rezultātā aviokompānijām nācies izmantot alternatīvus navigācijas veidus, vēsta medijs "Bloomberg".

Pēdējo nedēļu laikā dažādos Krievijas reģionos novēroti vairāki bezpilota lidaparātu uzbrukumi, kuros cietusi pat Maskava. Pēc šiem notikumiem Krievijas galvaspilsētā tika pastiprināta GPS signāla bloķēšana, un tika novērotas problēmas ar ģeolokāciju.

Savukārt Krievijas pierobežas rajonos GPS signāla bloķēšana tika pastiprināta vēl pagājušā gada beigās.

Domājams, ka radio signālu traucēkļu avots atrodas Ļeņingradas apgabalā.

Tas ietekmējis aviopārvadājumus, lai gan zemes līmenī nav bijuši vērojami traucējumi GPS darbībā, paziņojis Igaunijas Patērētāju tiesību aizsardzības centrs. Pēdējo dienu laikā novērojami GPS traucējumi daļā Igaunijas, teikts arī Igaunijas Transporta ministrijas ziņojumā.

Somijas aviodispečeru dienests paziņojis, ka Somijas gaisa telpā lidmašīnas izmanto alternatīvas navigācijas metodes. Pašlaik gan problēmas ar GPS nav ietekmējušas civilās aviokompānijas.

Igaunijas Aizsardzības ministrija skaidro, ka GPS signāla bloķēšana ir viens no veidiem, kā Krievija cenšas sargāt svarīgos objektus savā teritorijā, un ka tas var ietekmēt arī signāla darbību kaimiņvalstīs. 

Krievijas Aizsardzības ministrija nav atbildējusi uz "Bloomberg" komentāra pieprasījumu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu