Cietumā miris Teds Kačinskis jeb "Unabombers"

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Tedu Kačinski, kurš vairāk pazīstams kā "Unabombers", cietuma darbinieki atraduši mirušu savā cietuma kamerā, vēsta ASV mediji, atsaucoties uz amatpersonām.

81 gadu vecais Kačinskis veica masveida spridzināšanas ar pasta sūtījumiem laikā no 1978. līdz 1995. gadam. Nogalināja trīs cilvēkus un vēl 23 ievainoja. Vēlāk viņš atzina savu vainu noziegumos.

Viņam 1996. gadā tika piespriests mūža ieslodzījums bez nosacīta pirmstermiņa atbrīvošanas, jo viņš gandrīz 20 gadus bija izvairījies no sagūstīšanas.

Hārvardā apmācītais matemātiķis galu galā tika pieķerts savā apmetnē Montanā.

Kačinskis pēdējās trīs desmitgades pavadīja cietumos visā ASV – pēdējo reizi Ziemeļkarolīnas cietuma medicīnas iestādē.

Ieslodzījuma vietas apsargi Kačinska līķi atklāja šorīt ap pulksten 8.00 pēc vietējā laika, ziņoja ASV mediji.

Pirms veselības pasliktināšanās, kuras dēļ viņš 2021. gada decembrī tika pārcelts uz slimnīcu, kopš 1998. gada maija viņš atradās federālajā super-maksimālās drošības cietumā Kolorādo.

Kačinskis bija cilvēks, kurš gadu desmitiem fascinēja Ameriku, un viņš kļuva par daudzu TV dokumentālo filmu izpētes objektu.

Viņa noziegumi nodalināja un sakropļoja daudzus, bet tika atklāti pēc tam, kad viņš 1995. gada septembrī piespieda "Washington Post" un "New York Times" publicēt savu manifestu "Industriālā sabiedrība un tās nākotne".

Viņi piekrita publicēt manifestu pēc tam, kad Kačinskis paziņoja, ka beigs savus uzbrukumus, ja kāds nacionālais laikraksts publicēs viņa traktātu.

35 000 vārdu dokuments vērsās pret mūsdienu dzīvi un apgalvoja, ka tehnoloģijas noved pie tā, ka amerikāņi cieš no atsvešinātības un bezspēcības sajūtas.

Pēc avīžu izlasīšanas Kačinska brālis un sievasmāte atpazina teksta toni un brīdināja "FIB", kas jau gadiem ilgi meklēja Kačinski.

1996. gada aprīlī varas iestādes beidzot atrada Hārvardā apmācīto matemātiķi 3 x 4 metru lielā saplākšņa un brezenta būdiņā ārpus Linkolnas, Montanas štatā.

Būda bija piepildīta ar žurnāliem, kodētu dienasgrāmatu, sprāgstvielām un divām pabeigtām bumbām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu