Dzīvnieku tiesību aizstāvji tiesā izcīnījuši tiesības uz informāciju Gulbenē eitanizētā lācēna lietā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lācēns. Ilustratīvs attēls.
Lācēns. Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Administratīvā rajona tiesa jūnija sākumā lēma apmierināt Dzīvnieku tiesību aizsardzības biedrības "Animal Rights Association B&T" pieteikumu par pienākuma uzlikšanu Dabas aizsardzības pārvaldei (DAP) izsniegt pieprasīto informāciju par aizsargājamās sugas indivīda brūnā lāča "Ursus arctos" eitanāzijas lietu.

Lieta saistīta ar brūno lāci Gulbenes novadā, kurš pērnā gada 1.aprīlī pēc DAP lēmuma tika iemidzināts. Pārvalde skaidroja lēmumu ar nepieciešamību novērst sabiedrības apdraudējumu.

DAP ģenerāldirektors 2021.gada 20.oktobrī izdeva rīkojumu, ar kuru uzdeva izveidot starpresoru ekspertu operatīvo grupu, nosakot tās sastāvu un ietverot tajā gan speciālistus dabas aizsardzības jomā, gan speciālistus par lāču etoloģiju, ekoloģiju un labturības prasībām, gan iestāžu, kas atbildīgas par sabiedriskās kārtības nodrošināšanu un savvaļas sugu aizsardzību un izmantošanu, pārstāvjus.

Savukārt pērnā gada 31.martā tika pieņemts lēmums par Gulbenes novadā manītā lāča iemidzināšanu.

Administratīvajā rajona tiesā tika saņemts dzīvnieku aizsardzības organizācijas pieteikums par pienākuma uzlikšanu pārvaldei izsniegt organizācijai pieprasīto informāciju - lēmumu par lāča eitanāziju un rīkojumu par ekspertu grupas izveidi.

Lai gan pieteicēja lūdza pārvaldi izsniegt tai lēmumu par lāča eitanāziju un informāciju par minētās starpresoru ekspertu operatīvās grupas sastāvu, pārvalde šo informāciju atteica izsniegt. Atteikumu pārvalde un secīgi arī birojs pamatoja ar norādi, ka pieteicēja ir pieprasījusi ierobežotas pieejamības informāciju, bet nav norādījusi nolūku, kādam šādu informāciju vēlas saņemt. Savukārt atteikumu izsniegt lēmumu par lāča eitanāziju birojs papildus pamatojis arī ar norādi, ka lēmumā ietvertā vides informācija pieteicējai jau ir sniegta citā formā.

Tiesa, izvērtējot abu pušu viedokļus, lēma apmierināt "Animal Rights Association B&T" pieteikumu. Līdz ar to DAP viena mēneša laikā no sprieduma spēkā stāšanās būs jāizsniedz biedrībai lēmumu par lāča iemidzināšanu kopijas.

Spriedumu var pārsūdzēt Augstākās tiesas Administratīvo lietu departamentā viena mēneša laikā no tā parakstīšanas dienas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu