FOTO Talsu novadā, iespējams, nokaltis dižais Mundigu upurozols

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Mundigu upurozols.
Mundigu upurozols. Foto: Dabas retumu krātuve @dabasretumi/Julita Kluša

Talsu novadā, iespējams, nokaltis dižais Mundigu upurozols, sociālajos tīklos ziņo "Dabas retumu krātuves" pārstāvji.

Dižkoks atrodas Mundigu ezera dienvidu krastā, pašā ūdens malā.

"Zaļuma neredz, uz stumbra putuplasta paliekas," raksta speciālisti.

Senvēstures entuziastu vietnē "Senvietas.lv" teikts, ka ozols ir izcili ainavisks, ar skaistu zaru formu, blīvu lapotni un savdabīgām virszemes sakņu "ķepām". Tas ir ļoti vecs ozols, kura vecumu var vērtēt apmēram uz 400 gadiem, ozola apkārtmērs ir 7,82 metri.

Mundigu upurozols pirms vairākiem gadiem.
Mundigu upurozols pirms vairākiem gadiem. Foto: Dabas retumu krātuve @dabasretumi/Twitter

"Ir arī izteikts viedoklis, ka ozols ir vecāks, jo pēdējos gadu desmitos tā stumbra pieaugums novērots ļoti neliels. Tas gan var liecināt arī par ko citu — ozols sasniedzis savu kritisko vecumu, un pieaugums mazinās. Par sliktāko scenāriju liecina arī tas, ka ozola vainags un kopējais veselības stāvoklis pēdējo gadu desmitu laikā ir pasliktinājies," teikts vietnē "Senvietas.lv".

Foto: Dabas retumu krātuve @dabasretumi/Twitter.com

Senvēstures entuziasti vietnē arī raksta, ka ir zināms nostāsts, ka tas ir sens upurozols. Kā "Upurozols Lībagu pagastā pie Mundigu ciema" pirmoreiz minēts rakstos dabas pētnieka Edvarda Jansona 1937. gadā publicētajā veco koku sarakstā "Koki — dabas pieminekļi Latvijā". Zināms, ka Talsu novadpētnieks Tīcs Dzintarkalns 20. gadsimta 20. gados savos materiālos ierakstījis ziņas, kas liecina, ka ozols varētu arī būt sens kulta koks: "Agrāk zaros kārti ziedojumi, bet mācītājs noliedzis, pielicis pat sargu, kas stāvējis dienu un nakti pie tā."

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu