ReTV: Sausuma dēļ, iespējams, atkal gaidāms pārtikas cenu pieaugums

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Zane Bitere/LETA

Ar katru dienu aizvien sarežģītāka kļūst situācija Latvijas laukos. Ieilgušais sausums zaudējumus rada gan graudaudzētājiem, gan arī lopkopjiem, kuri ar bažām cenšas ievākt izkaltušo lopbarību. Tikmēr izslauktā piena iepirkuma cena aizvien saglabājas kritiski zema, kamēr veikalnieki litru piena pārdod ar milzu uzcenojumu. Lai klātienē iezīmētu, kāda pašlaik ir realitāte laukos un kas mūs visus gaida rudenī, šodien Vidzemē notika Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās attīstības komisijas deputātu izbraukuma sēde, ziņo "ReTV Ziņas".

Arī dienā, kad zemnieku saimniecībā “Mazdzērvītes” Valmieras novadā viesojās Saeimas deputāti, ierastie ikdienas darbi neapstājas ne minūti. Saimnieks Jānis Ločmelis viesiem stāsta, ka sausuma dēļ pagaidām ievākta vien aptuveni puse no lopiņiem nepieciešamās barības. Lauksaimnieks aizvien cer sagaidīt lietu, kaut gan prognozes to nesola.

"Jāizdara savi mājas darbi uz mēslošanu, uz visām šīm lietām, bet tas, ko varam ietekmēt, ir maz. Gaidām kukurūzu. Samazinājums kopējā lopbarības masā izskatās ievērojams."

Sausums pašlaik valda Eiropas lielākajā daļā. Kā stāsta Jānis Ločmelis, Latvijas laukos jau manāmas Polijas un Lietuvas uzpircēju fūres, kuri gatavi iegādāties pat vairākus gadus stāvējušus lopbarības ruļļus. Kā norāda Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padomes valdes priekšsēdētājs (LOSP) Guntis Gūtmanis, tas nozīmē, ka mūsu pašu lopkopjiem šīs barības trūks.

"Šis ir pirmais gads Latvijas vēsturē, kad saimniecības laista sējumus. Tas Latvijā nav iedomājams, tā ir Spānija, Itālija, kur ir laistīšanas iekārtas, tā ir tradīcija. Dzirdu, ka ir saimniecības, kur jau nevāc barību nākamajam gadam. Izskatās, ka viņi rudenī likvidēsies."

Arī “Mazdzērvīšu” saimnieks atzīst, lopu skaitu nāksies izvērtēt gan  lopbarības dēļ, gan arī tādēļ, ka piena iepirkuma cena nu jau piecus mēnešus saglabājas zem pašizmaksas. “Iespējams, ka būs jābrāķē vairāki dzīvnieki un jāsamazina lopu skaits, kas, visticamāk, arī uz rudeni notiks, ņemot vērā visu to kopainu.”

Arī “Zemnieku saeimas” valdes priekšsēdētāja vietnieks Mareks Bērziņš, kurš nodarbojas ar graudaugu un zālāju sēklu audzēšanu, vērtē, ka kritisko laikapstākļu dēļ būs arī lauki, kur kombainiem nemaz nebūs ko darīt.

Saeimas Taustaimniecības, agrārās, vides un reģionālās attīstības komisijas priekšsēdētāja Linda Matisona vērtē, ka sausuma dēļ drīzāk atkal kāps pārtikas cenas un cietīs arī patērētāji. "Valdībai būs jādomā, kādā veidā šo lauksaimniecības nozari noturēt līmenī, jo mēs konkurējam ar mūsu kaimiņiem. neapšaubāmi nozarei būs nepieciešams kaut kāds atbalsts."

Tamdēļ Zemkopības ministrijas parlamentārais sekretārs Edgars Putra norāda, ka pārtikas cenu kāpumu iecerēts bremzēt, brīvdienās slēdzot lielveikalu durvis. Šis likumprojekts jau nodots diskusijām Saeimas frakcijās. "Būtu jāsaspiežas nevis primārajiem ražotājiem, bet tiem ķēdes nākamajiem posmiem, visticamāk, lielveikaliem. Mēs visi esam brīvā tirgus situācijā, bet sabiedrības un valdības spiediens.

Es domāju, ka šobrīd arī Saeimā un arī valdībā ir parādījies spiediens uz lielveikaliem ar neapmierinātību par to, ka ir produkti, kur ir 300% uzcenojums. Tas ir anormāls uzcenojums. Tādu situāciju nedrīkst turpināt."

Tikmēr "Mazdzērvīšu" saimnieks Jānis Ločmelis par lielveikalu cenām spēj tikai piebilst – ir tāda sajūta, ka mūs pamatīgi "slauc", tie nav vietējie uzņēmēji, kas nopelna uz mūsu rēķina.

Video: ReTV sižets

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu