Latvijas sieviešu basketbola izlase sāk cīņu Eiropas čempionātā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Latvijas  sieviešu basketbola izlase.
Latvijas sieviešu basketbola izlase. Foto: LBS

Šodien Telavivā Latvijas sieviešu basketbola izlase sāks savu desmit Eiropas čempionāta finālturnīru, pirmajā mačā stājoties pretī titulētajai Spānijai.

A apakšgrupas spēle Telavivā "Shlomo Group" arēnā sāksies plkst.21 pēc Latvijas laika, tiešraidē to pārraidot televīzijas kanālam TV6.

Savukārt pirms tam dienas pirmajā apakšgrupas mačā plkst.12.15 Melnkalne tiksies ar Grieķiju, bet pēc tam sekos divi B apakšgrupas mači, kuros vispirms plkst.15 Itālija stāsies pretī Čehijai, bet plkst.18.15 Beļģija aizvadīs cīņu pret mājinieci Izraēlu.

Tikmēr Ļubļanā plkst.13.15 paredzēta Slovākijas un Ungārijas spēle, plkst.16 laukumā dosies Turcija un Serbija, plkst.19 Lielbritānija spēkosies ar mājinieci Slovēniju, bet dienas pēdējā spēlē plkst.21.45 čempione Francija stāsies pretī Vācijai.

Latvijas un Spānijas basketbolistes Eiropas čempionāta finālturnīrā tikušās piecas reizes, visās uzvaru ar vismaz 12 punktu pārsvaru svinot spānietēm, bet 1998.gadā, kad Eiropas meistarsacīkstes vēl tika aizvadītas citādākā formātā, pie panākuma tika latvietes (76:69).

Latvijas sieviešu valstsvienība Eiropas čempionāta finālturnīrā piedalīsies desmito reizi. Līdz šim labākais sasniegums ir ceturtā vieta 2007.gadā, kas bija arī ceļazīme uz olimpisko kvalifikācijas turnīru. Vēl četras reizes Latvijas komanda ir spēlējusi ceturtdaļfinālā. 2005. un 2017.gadā tika izcīnīta sestā vieta.

Savukārt Spānijas izlase ar četriem uzvarētiem turnīriem ir otra titulētākā Eiropas čempionātu komanda. Iepriekšējā čempionātā 2021.gadā savās mājās spānietes piedzīvoja fiasko ceturtdaļfinālā, kur papildlaikā piekāpās nākamajām čempionēm serbietēm. Pirms tam 2017. un 2019.gadā Spānijas basketbolistes triumfēja Eiropas čempionātā.

Spānijas izlases sastāvā iekļauta pieredzējusī Alba Torensa, kura ir viena no trijām Spānijas basketbolistēm, kurām jebkad Eiropas čempionāta mačos izdevies gūt kopā vairāk nekā 600 punktus. Tāpat sastāvā ir Spānijas valstsvienības rezultatīvākā spēlētāja kvalifikācijā Marija Konde

Savukārt Latvijas valstsvienībā, kas uz Telavivu devusies ar četrām Eiropas čempionāta debitantēm, paredzams, ka līdere būs Anete Šteinberga, kura Eiropas meistarsacīkšu kvalifikācijā katrā spēlē vidēji guva 29,3 punktus un bija rezultatīvākā spēlētāja starp visām komandām.

Gatavojoties Eiropas čempionāta finālturnīram Latvijas komanda pārbaudes turnīrā Stambulā ar 51:75 zaudēja Turcijas komandai, bet ar 83:67 pārspēja Čehijas vienību un ar 74:64 Vācijas izlasi. Rīgā "Rozā lentītes spēlē" tika pārspēta Slovākijas izlase (74:61), bet dienu vēlāk tika zaudēts ar 51:56, kamēr sagatavošanās tika noslēgta ar divām uzvarām pār Dienvidkoreju (82:60 un 76:50).

Grupas turnīra turpinājumā latvietes 16.jūnijā sacentīsies ar Grieķijas un 18.jūnijā - ar Melnkalnes izlasi.

Cīņa par Eiropas čempionāta medaļām notiks no 15. līdz 25.jūnijam.

Eiropas čempionāta finālturnīra pirmais posms risināsies divās valstīs. A un B grupu komandas spēlēs Telavivā, C un D grupas - Ļubļanā.

Komandas cīnīsies arī par piecām ceļazīmēm uz 2024.gada olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīru, kurā vieta kā rīkotājvalstij jau garantēta Francijas izlasei.

Par 2021.gada Eiropas čempionēm kļuva serbietes, kuras finālā pieveica Francijas basketbolistes. Francūzietēm tas bija piektais zaudētais fināls pēc kārtas. Tikmēr bronzas godalgas izcīnīja Beļģijas izlase.

Latvijas valstsvienības sastāvs Eiropas čempionātā:

Paula Strautmane (Lasevas Duržeļas "Cadi La Seu", Spānija), Ketija Vihmane (Zārluī "Royals", Vācija), Karlīne Pilābere (Pati "Alma", Itālija), Aija Jurjāne, Ieva Pulvere (abas - Stambulas "Galatasaray", Turcija), Anete Šteinberga (Buržas "Tango", Francija), Ilze Jākobsone, Marta Miščenko, Kate Vilka, Vanesa Jasa (visas - "TTT Rīga"), Aleksa Gulbe (Saragosas "Casademont", Spānija), Kitija Laksa (Boloņas "Virtus Segafredo", Itālija).

Spānijas izlases sastāvs:

Silvija Domingesa, Maite Kasorla, Leonora Rodrigesa (visas - "Avenida Perfumeries"), Kristina Ovinja, Karalta Kasasa, Alba Torrensa, Rakele Karrera (visas - "Valencia"), Laura Kevedo (Lionas "Asvel", Francija), Marija Konde (Prāgas USK, Čehija), Paula Ginso ("Ensino Lugo"), Laura Hila ("Basket Landes", Francija), Lola Pendande (Maiami universitāte, NCAA).

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu