Vai rokoperas "Lāčplēsis" atdzimšana ir nepieciešama? Izsakās pirmais Lāčplēsis Igo

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Zane Bitere/LETA

Latviešu roka leģenda Igo (īstajā vārdā Rodrigo Fomins) sarunā ar tiešsaistes žurnālu "Klik" pastāstīja savas domas par rokoperas "Lāčplēsis" atdzimšanu.

Atzīmējot eposa 135. gadadienu, rokoperai "Lāčplēsis" šovasar gaidāma atdzimšana, un tā notiks šī gada 28. jūlijā Daugavas krastos, Lielvārdes parkā - vietā, kur Andreja Pumpura eposā arī notiek Lāčplēša cīņa ar Melno bruņinieku. Šī ir arī Pumpura dzimtā puse. Galvenās lomas - Lāčplēša un Laimdotas - uzticētas dziedātājam Atim Zviedrim un Beātei Zviedrei.

Igo ir pirmais Lāčplēsis. Viņš galveno lomu rokoperā "Lāčplēsis" atveidoja 1988. gada 23. augustā.

Nevarējām nepajautāt, ko Igo domā par rokoperas atdzimšanu. Vai, viņaprāt, tas ir vajadzīgs? "Tas ir vajadzīgs tad, ja patiešām izdodas radīt to stāstu, kas nav vienkāršs. Koncentrēšanās uz šādu konkrētu tēmu pēdējos gados ir pašķīdusi. Varam jau iedomāties, ka pirmizrādes dienā cilvēki būs noskaņojušies, iespējams, palasījuši eposu vai noskatījušies videoierakstu no astoņdesmitajiem gadiem vai vēlākajiem iestudējumiem. Un tad ir jautājums – ko viņš redzēs, vai spēs nolasīt."

"Pirms tam var būt daudz mēģinājumu, bet viena izrāde ir ļoti riskants pasākums, lai tās laikā iegūtu to kopspēles sajūtu, kur katrs jūt un saprot, kā savstarpēji šie tēli darbojas, un lai skatītāji patiesi spētu novērtēt, kur ir draudzība, kur sākas nodevība, kā tā transformējas un kā tomēr varonis paliek nesalauzts."

Igo Ati, kurš 2023. gada izrādē būs Lāčplēsis, personīgi nepazīst. Viņš saka: "Es viņu pavisam nezinu, man nav viedokļa par viņa varēšanu šajā lomā."

Vai pats dosies uz pirmizrādi, Igo vēl nezina, jo, šķiet, plānos ir kas cits, taču viņš noteikti noskatīsies pieejamos video.

"Jāsaka, ka pēdējā izrāde "Arēnā Rīga", kur Lāčplēsis bija Dons, manī raisīja daudz jautājumu. Es uz tiem aizvien neesmu radis atbildi. Neapšaubāmi Dons ir lieliskas balss īpašnieks, bet, vai viņš izdarīja visu kā mūsdienu Lāčplēsis, par to vēl varētu domāt un runāt. Viņa varēšana un balss materiāls ir neapstrīdami.

Te gan ir jautājums par vienu citu jūtīgu lietu, ko nevaru nepieminēt: kas mūsdienās ir varonība un nodevība?

Un, ja šos jautājumus uzdod tie cilvēki, kas ir režisori, autori un galveno lomu izpildītāji, tad es domāju, ka konteksts saistībā ar to, kurš ir iniciators šim izrādes notikumam šajā gadā, pats par sevi uzdod jautājumus un atbildes prasās būt diezgan radikālas. Jautājums par nodevību un varonību, es domāju, šajā situācijā ir nostājies tik asi kā vēl nekad."

Pilnu interviju par bērnību, karjeru, ģimeni un daudz ko citu lasiet TVNET GRUPAS tiešsaistes žurnālā "Klik".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu