Eksperte: Pirkt sagrieztus arbūzus var būt riskanti

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: SERSOLL/Shutterstock

Tagad arbūzus pārdod gandrīz visos augļu un dārzeņu stendos. Tā kā tie ir milzīgi, pārdevējas tos bieži sagriež un ietin polietilēnā. Uztura terapeite brīdina, ka šādus arbūzus pirkt var būt riskanti, ziņo medijs "Postimees".

Mitrums, cukurs un karstums ir lieliski apstākļi pastiprinātam mikroorganismu vairošanās procesam. Uztura terapeite Aleksandra Gagena brīdina, ka pirkt sagrieztu arbūzu un vēl jo vairāk uz ielas ir riskanti.

"Sagriezts arbūzs zem saules stariem un karstā laikā, īpaši ietīts plēvē, var ātri sākt rūgt un pārvērsties par bīstamu produktu. Tā mīkstumā ir fruktoze un saharoze, kas ļoti mīl dažādas baktērijas. Zem plēves un karstumā tiek radīta labvēlīga vide to aktīvam vairošanās procesam," skaidro speciāliste.

Sākoties vasarai, arbūzus var atrast visur - gan lielveikalos, gan tirgos. Aleksandra Gagena atzīmē, ka šis patiešām ir ļoti noderīgs produkts – arbūza mīkstumā gandrīz deviņdesmit procenti ir ūdens, tas satur C vitamīnu, augu pigmentus, aminoskābes, dažādus vitamīnus un minerālvielas.

Pievienoto vērtību arbūzam piešķir pigments likopēns, kas spēj samazināt asins recekļu veidošanos un kam piemīt pretiekaisuma iedarbība.

Iegūt dabisku produktu, kas audzēts dabiskā veidā, iespējams, ne agrāk kā augustā. Un jūnijā - ak, nav vērts steigties ēst arbūzus.

Tradicionāli arbūzus audzē ārā, un, lai tie nogatavotos, ir nepieciešami atbilstoši laika un dabas apstākļi. Agro arbūzu bīstamība, īpaši, ja tie audzēti siltumnīcās, var būt nitrātu un pesticīdu klātbūtnē, jo siltumnīcu kultūrām ir nepieciešams vairāk barības, lai stimulētu augšanu un nobriešanu. Tomēr pat pērkot arbūzu īstajā laikā, ir jāievēro piesardzības pasākumi.

"Nepērciet produktu aizdomīgos tirgos, ielās un stendos pie ceļa, un, ja uz arbūza virsmas ir plaisas, toksiskas vielas viegli var iekļūt iekšpusē," atzīmē Aleksandra Gagena.

Tāpat uztura speciāliste brīdina nenogaršot gabaliņus, pat ja pārdevējs tos nogriež jūsu priekšā. Cik pārliecināts esat par pārdevēja veselību vai roku tīrību?

"Sagriezti arbūzi, pat ietīti pārtikas plēvē, arī negarantē drošību - nav pilnīgas pārliecības, ka tie ir sagriezti ar tīru nazi un ka arbūzs pirms griešanas ir mazgāts," atzīmē eksperte.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu