VIDEO un FOTO Latvijas basketbolistes pēc sensacionālās uzvaras pār Spāniju negaidīti zaudē Grieķijai

Papildināts
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Latvijas sieviešu basketbola izlase piektdien, 16. jūnijā, savā otrajā Eiropas čempionāta mačā atzina Grieķijas izlases pārākumu.

Latvija zaudēja ar 65:73 (17:13, 17:19, 13:24, 18:17).

Latvijas izlasē pa 15 punktiem guva Kitija Laksa un Aleksa Gulbe, kurai arī deviņas atlēkušās bumbas. 13 punktus un desmit atlēkušās bumbas izcīnīja Anete Šteinberga, taču no spēles viņa trāpīja vien trīs no 16 metieniem.

Pretiniecēm pa 22 punktiem guva Mariella Fasula un Artemisa Spanu, izcīnot arī attiecīgi 11 un piecas atlēkušās bumbas. 11 punktus un 12 atlēkušās bumbas tika Eleannai Kristinaki.

Grieķietes daudz un precīzi meta soda metienus (18/20), kā arī bija labākas divpunktu metienos (23/49 pret 9/28 Latvijai). Savukārt tālmetienos labākas bija latvietes (11/34 pret 3/13).

Spēli ar diviem Mariellas Fasulas gūtiem punktiem pirmajā uzbrukumā sāka Grieķija, taču Latvija atbildēja ar septiņu punktu izrāvienu pēc Aleksas Gulbes metiena.

Artemisa Spanu ar trīspunktu gājienu divas minūtes pirms pirmās ceturtdaļas beigām panāca 13:14, bet pēdējo grozu ceturtdaļā guva Paula Strautmane, iemetot tālmetienu.

Pirmajā ceturtdaļā neviena no Latvijas izlases spēlētājām nebija guvusi vairāk par trim punktiem.

Otro ceturtdaļu Latvija sāka ar trim precīziem tālmetieniem, divus pēc kārtas iemetot Anetei Šteinbergai, bet trešo - Kitijai Laksai, panākot 26:15 vadību. Tobrīd Latvija ar pieciem trīspunktu metieniem jau bija iemetusi vairāk tālmetienu nekā dienu iepriekš spēlē ar Spāniju.

Septiņi pēc kārtas gūtie Grieķijas izlases punkti, 26:28 ar tālmetienu panākot Eleannai Kristinaki, lika minūtes pārtraukumu pieprasīt Latvijas valstsvienības galvenajam trenerim Gundaram Vētram.

Līdz pat puslaika beigām Latvija saglabāja nelielu vadību, pārtraukumā dodoties ar rezultātu 34:32.

Otro puslaiku ar tālmetienu sāka Laksa, taču pēc tam Latvijas izlase uzbrukumā punktus guva ar lielām grūtībām, pēc Fasulas metiena 24.minūtē grieķietes otro reizi spēlē izvirzījās vadībā (38:37) un turpināja izrāvienu līdz 45:37, kad tālmetienu trāpīja Kate Vilka.

Nākamos deviņus punktus guva Grieķija, panākot lielāko vadību spēlē - 54:40 pēc diviem precīziem Fasulas soda metieniem.

Gulbe guva divus punktus, Laksa trāpīja vēl vienu tālmetienu, bet arī grieķietes turpināja gūt punktus, īpaši izceļoties garajām spēlētājām Fasulai un Spanu.

Līdz ceturtdaļas beigām Latvijai izdevās samazināt punktu deficītu zem desmit punktiem, ceturtajā ceturtdaļā pēc Ievas Pulveres tālmetiena izdevās pietuvoties līdz 53:58, vēl vairākas reizes izdevās tikt piecu punktu attālumā, bet 45 sekundes līdz mača beigām izšķirošo trīspunktu gājienu realizēja Anna Stamolampru, panākot 64:73.

Līdz cīņas beigām vienu punktu Latvijai izdevās atgūt.

Otrā grupas spēlē Spānija tikai pēdējā ceturtdaļā pieveica Melnkalni, uzvarot ar 78:57 (19:14, 23:15, 10:22, 26:6) .

Uzvarētāju rindās Marija Konde guva 20 punktus un sakrāja sešas atlēkušās bumbas, bet 11 punktus guva Alba Torensa.

Melnkalnes vienībā 15 punktus guva Marija Lekoviča, 13 punktus un septiņas atlēkušās bumbas sakrāja Milica Jovanoviča, bet 12 punktus guva Nataša Meka.

Pirmajā spēļu dienā Latvija ar 67:63 pārspēja Spāniju, bet Melnkalne ar 74:69 - Grieķiju.

Pēc divām spēļu kārtām katrai no komandām ir pa uzvarai.

Latvijas un Grieķijas basketbolistes Eiropas čempionāta finālturnīros līdz šim bija tikušās trīsreiz, 2005.gadā Bursā (76:47) un 2009.gadā Liepājā pagarinājumā (70:68) uzvarot Latvijai, bet 2011.gadā Katovicē - Grieķijai (67:57).

Latvijas sieviešu valstsvienība Eiropas čempionāta finālturnīrā piedalās desmito reizi. Līdz šim labākais sasniegums ir ceturtā vieta 2007.gadā, kas bija arī ceļazīme uz olimpisko kvalifikācijas turnīru. Vēl četras reizes Latvijas komanda ir spēlējusi ceturtdaļfinālā. 2005. un 2017.gadā tika izcīnīta sestā vieta.

Grieķijas izlase 2017.gadā izcīnīja ceturto, bet 2009.gadā Latvijā - piekto vietu. Iepriekšējā čempionātā 2021.gadā Grieķija ierindojās 16.vietā.

Grupas turnīra noslēgumā latvietes 18.jūnijā sacentīsies ar Melnkalnes izlasi.

Cīņa par Eiropas čempionāta medaļām notiks līdz 25.jūnijam.

Eiropas čempionāta finālturnīra pirmais posms risinās divās valstīs. A un B grupu komandas spēlē Telavivā, C un D grupas - Ļubļanā.

Komandas cīnās arī par piecām ceļazīmēm uz 2024.gada olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīru. Vieta olimpiskajās spēlēs kā rīkotājvalstij jau garantēta Francijas izlasei.

Par 2021.gada Eiropas čempionēm kļuva serbietes, kuras finālā pieveica Francijas basketbolistes. Francūzietēm tas bija piektais zaudētais fināls pēc kārtas. Tikmēr bronzas godalgas izcīnīja Beļģijas izlase.

Latvijas valstsvienības sastāvs Eiropas čempionātā:

Paula Strautmane (Lasevas Duržeļas "Cadi La Seu", Spānija), Ketija Vihmane (Zārluī "Royals", Vācija), Karlīne Pilābere (Pati "Alma", Itālija), Aija Jurjāne, Ieva Pulvere (abas - Stambulas "Galatasaray", Turcija), Anete Šteinberga (Buržas "Tango", Francija), Ilze Jākobsone, Marta Miščenko, Kate Vilka, Vanesa Jasa (visas - "TTT Rīga"), Aleksa Gulbe (Saragosas "Casademont", Spānija), Kitija Laksa (Boloņas "Virtus Segafredo", Itālija).

Grieķijas izlases sastāvs:

Anna Stamolampru, Eleanna Kristinaki, Joanna Diela, Zafeirenija Karlafti, Evdokija Stamati (visas - Pirejas "Olympiakos"), Eleni Bosgana (Stenfords Universitāte, NCAA), Dionīsija Aleksandri, Pinelopi Pavlopulu, Aikaterina Sotiriu (visas - Atēnu "Panathinaikos"), Elena Cineke (Lielpolijas Gožovas AZS, Polija), Artemisa Spanu (Buržas "Tango", Francija), Mariella Fasula (Salamankas "Perfumerias Avenida").

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu