Urugvaja nacistu bronzas ērgli pārkausēs par miera balodi

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

Urugvaja izkausēs bronzas ērgli, kas pirms 13 gadiem tika atrasts uz nogrimuša nacistiskās Vācijas eskadras mīnu kuģa, un no iegūtā metāla izlies miera balodi, 16. jūnijā paziņoja Urugvajas prezidents Luiss Lakalje Pou.

350 kilogramus smagais "vardarbības un kara simbols" tiks pārvērsts par "miera un vienotības simbolu", prezidents sacīja žurnālistiem valsts galvaspilsētā Montevideo.

Divus metrus garais bronzas putns ar svastiku ķetnās rotāja pakaļgalu kaujas kuģim "Admiral Graf Spee", kas bija iesaistīts vienā no pirmajām jūras spēku sadursmēm Otrā pasaules kara laikā.

Kuģa kapteinis Hanss Langsdorfs nogremdēja šo kuģi 1939.gada 17.decembrī pēc Laplatas upes kaujas.

Skulptūra tika atrasta 2006.gadā pēc 10 gadus ilgas meklēšanas Laplatas upē pie Montevideo.

Tiesa 2019.gadā nolēma, ka ērgļa skulptūra ir jāpārdod un pusi no iegūtajiem līdzekļiem saņemtu valdība, bet otru pusi - trofeju meklētāju komanda.

Ienākumu sadalīšanu uz pusēm paredzēja 2004.gadā noslēgta vienošanās starp trofeju meklētājiem un Urugvajas karafloti. Trofeju meklētāji vēlāk uzsāka lietu tiesā, apgalvojot, ka valdība pārkāpusi šo vienošanos.

Urugvajas Augstākā tiesa pērn nolēma, ka atrastais bronzas ērglis ir valsts īpašums.

Prezidents sacīja, ka miera baloža veidošanai ir izraudzīts Urugvajas mākslinieks Pablo Ačugarri un šo darbu ir paredzēts pabeigt novembrī.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu