VIDEO un FOTO Lielstraupes pilij uzradies mantinieks (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Lielstraupes pils
Foto: Lielstraupes pils Foto: Jānis Škapars/TVNET

Latvijā no ASV ieradies fon Rozenu dzimtas pēctecis Jakobs fon Rozens, kurš ir gatavs atgūt savas dzimtas īpašumu - Lielstraupes pili. Tā patlaban pieder Cēsu novada pašvaldībai, vēsta ReTV. 

Video: ReTV sižets

Šī gada pavasarī Lielstraupes pili likuma noteiktā kartībā savā īpašumā pārņema Cēsu novada pašvaldība, līdzi saņemot arī pienākumu 15 gadu laikā to atjaunot, taču tam ir nepieciešami lieli līdzekļi. 

Pirms diviem gadiem interesi par šo vietu izrādīja pils agrāko īpašnieku fon Rozenu dzimtas pēctecis Jakobs, kurš nu ieradies Latvijā un gatavs atgūt dzimtas īpašumu. Viņš dzīvo ASV, Maiami un ikdienā strādā atjaunojamās enerģijas nozarē, uzņēmumā, kas sadarbojas ar Igauniju. Tā arī nonāca Baltijā un sāka daudz rūpīgāk pētīt dzimtas vēturi.

Fon Rozenu dzimtas saknes Latvijas teritorijā aizvijas līdz pat tālajiem Livonijas laikiem, kad 13. gadsimtā Lielstraupes pils pirmo reizi minēta dokumentos.

Šī dzimta gandrīz vienmēr saimniekojusi Liestraupes pilī, līdz pat 1939. gadam, kad fon Rozeni bija spiesti izceļot uz Vāciju.

"Manu trešās pakāpes vectēvu Sarkanais terors aizsūtīja uz gulaga nometni. Un tā mūsu ģimene padomju laikā atstāja šo reģionu un tā arī neatgriezās," stāsta fon Rozens. "Es atradu faktu, ka 1629. gadā fon Rozens sacīja, ka fon Rozenu ģimenei nebūs lielāka kauna, kā zaudēt šo senču īpašumu. Tāpēc es izvirzīju par savu mērķi to atgūt."

Foto: Lielstraupes pils

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu