Šveice piešķirs Latvijai 42,4 miljonus eiro ekonomikas atbalstam (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Finanšu ministrs Arvils Ašeradens
Finanšu ministrs Arvils Ašeradens Foto: Zane Bitere/LETA

19. jūnijā Šveices valdības pārstāvis tirdzniecības jautājumos, vēstnieks Dominiks Paravičini un finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV) parakstīja Latvijas un Šveices sadarbības programmas otrā perioda ietvarlīgumu par 42,4 miljonu eiro Šveices finansējuma saņemšanu.

Līgums paver durvis Šveices atbalsta ieplūšanai Latvijas ekonomikā fokusētās jomās, tādējādi turpinot stiprināt Latvijas-Šveices sadarbības programmas pirmā perioda veiksmīgo divpusējo sadarbību, pasākumā sacīja Ašeradens.

Līdz 2029.gada decembrim Latvija saņems Šveices finansējumu 42,4 miljonus eiro, šajā laikā tiks atbalstītas četras programmas - Lietišķā pētniecība, Darba vidē balstītas mācības un izglītība, Bērnu vēža aprūpes attīstība Latvijā un vēsturiski piesārņoto vietu sanācija.

Nozaru ministrijas, izvērtējot attiecīgās programmas potenciālo projektu īstenotāju statusu, projektu tvērumu, līdzfinansējuma iespējas, rosinājušas valdību atbalstīt 15% valsts budžeta līdzfinansējuma piešķiršanu katrai programmai. Tādējādi katras programmas kopējais finansējums būs proporcijā 85% Šveices finansējums un 15% valsts budžets.

Šveices finansējums 10,5 miljonu eiro apmērā paredzēts partnerībai lietišķās pētniecības jomās - inovatīvi materiāli, informācijas un komunikācijas tehnoloģijas un viedā enerģētika, kā arī vēl 10,5 miljoni eiro paredzēti spēcīgākas darba vidē balstītas profesionālās izglītības un mācību pilnveidošanai Latvijā. Abas šīs programmas pārvalda Izglītības un zinātnes ministrija.

Lietišķajā pētniecībā tiks attīstīta pētniecības kapacitāte un veicināta Latvijas un Šveices sadarbība inovatīvu materiālu, informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) un viedās enerģētikas jomās. Profesionālajā izglītībā un darba vidē balstītās mācībās tiks pilnveidots darba vidē balstītu mācību modelis, tostarp digitālie mācību līdzekļi, un izveidots skolu audzēkņu eksaminācijas modelis (pilotēts divās-trīs nozarēs), kā arī sagatavoti jauni profesionālās izglītības pedagogi.

Veselības ministrijas programmai bērnu vēža aprūpes attīstībai Latvijā paredzēts Šveices finansējums 7,87 miljonu eiro apmērā.

Bērnu vēža aprūpes attīstībā Latvijā tiks pilnveidota slimību diagnosticēšanas un personalizētas ārstniecības pieeja, izveidojot uzraudzības sistēmu ilgtermiņa atbalstam bērniem, kuri pārslimojuši onkoloģisku saslimšanu, ko vēlāk varēs attīstīt pieaugušo onkoloģisko un reto slimību pacientiem.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas programmai par vēsturiski piesārņoto vietu sanāciju paredzēts Šveices finansējums 12,81 miljona eiro apmērā.

Vēsturiski piesārņoto vietu sanācijā tiks nodrošināta nacionālas nozīmes sanācija Aizkraukles teritorijā agrākās dzelzsbetona ražotnes vietā, novēršot turpmākā piesārņojuma emisiju gruntsūdeņos un Daugavā.

Paravičini līguma parakstīšanā uzsvēra, ka Šveices-Latvijas sadarbības programma radīs ilgstošas un auglīgas partnerattiecības un sasniegs lielus panākumus.

Savukārt Ašeradens norādīja, ka, pateicoties otrajam Eiropas Savienības (ES) un Šveices saprašanās memorandam, kas paredz Šveices finansējumu vairāk nekā viena miljarda apmērā novirzīt atsevišķu ES dalībvalstu ekonomisko un sociālo atšķirību mazināšanai, Latvijai ir gan pieeja daļai no Šveices investīcijām, gan iespēja aprobēt Šveices zināšanas.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Māris Sprindžuks (AS) norādīja, ka Šveices - Latvijas sadarbības programma sniedz būtisku ieguldījumu Latvijas vides izaicinājumu risināšanā un iespēju strādāt kopā ar Šveices partneriem jau otrajā periodā, turpinot attīrīt vēsturiski piesārņotās teritorijas, kas apdraud ūdens kvalitāti Daugavā.

Izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV) pasākumā uzsvēra, ka abu valstu sadarbība attīstās zinātnes un inovāciju jomā, profesionālajā izglītībā, lietišķā pētniecībā un darba vidē balstītas mācībās. Šveices pieredzes pārņemšana ir it īpaši aktuāla valdībai, kuras galvenais mērķis ir sasniegt mūsu valsts un pilsoņu labklājību caur Latvijas ekonomikas struktūras transformāciju, teica Čakša.

Savukārt veselības ministre Līga Meņģelsone (AS) sacīja, ka onkoloģisko pacientu ārstniecība ir viena no sabiedrības veselības prioritātēm Latvijā. Ik gadu pirmreizēju ļaundabīga audzēja diagnozi nosaka vairāk nekā 60 bērniem un pusaudžiem un vidēji ik gadu 14 bērnu un pusaudžu nāves cēlonis ir ļaundabīgais audzējs.

Pateicoties Šveices-Latvijas sadarbības programmai, būs iespēja apmācīt un pilnveidot veselības aprūpes profesionāļu kompetences un īstenot uz pacientu vērstas iniciatīvas, kas aptver visa ārstniecības un aprūpes procesa nepārtrauktību, kas īpaši nepieciešams bērniem ar onkoloģiskām un retām slimībām. Programmas rezultātā tiks izveidota ilgtermiņa atbalsta un uzraudzības sistēma, ieviešot uz pierādījumiem balstītu ārstēšanas rezultātu mērīšanu, uzraudzību un pilnveidi.

Atkarībā no detalizētās dokumentācijas izstrādes un programmu iesniegumu saskaņošanas procesiem divās kārtās, pirmo programmu īstenošanu indikatīvi varētu sākt 2024.gada otrā pusē.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu