Porziņģis pārceļas uz Bostonu - darījums, kurā nav zaudētāju?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kristaps Porziņģis
Kristaps Porziņģis Foto: AFP / Scanpix

Kristaps Porziņģis maiņas darījumā ir nonācis vienā no Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) vadošajām komandām Bostonas "Celtics". Vai šis varētu būt darījums, kurā nav izteiktu zaudētāju?

Kā zināms, Porziņģis trīs komandu darījumā pārcelsies uz Bostonas "Celtics", kura apmaiņā pret Markusu Smārtu no Memfisas "Grizzlies" saņēma 2023. un 2024. gada pirmās kārtas drafta izvēles. Savukārt Vašingtonas "Wizards" rindas papildināja Taijuss Džounss, Danilo Galinari un Maiks Muskala.

Kā vērtēt šo darījumu no iesaistīto pušu perspektīvas? Pirmajā mirklī varētu šķist, ka ir viens pavisam izteikts zaudētājs, bet tā gluži nav.

Vašingtonas "Wizards" 

Jāsāk ar Porziņģa nu jau bijušo komandu, kurā viņš pavadīja pusotru sezonu. Pēc pirmā acu uzmetiena "Wizards" varētu šķist absolūtie zaudētāji šajā darījumā. Par uzvarētājiem Vašingtonu, protams, grūti nosaukt, jo šajā darījumā viņi ieguva divus spēlētājus, kuriem līgumi beidzas pēc 2023./2024. gada sezonas (Džounss un Galinari), kā arī Muskalu, kura līgumā ir tā sauktā komandas opcija, kas nozīmē, ka "Wizards" jau pirms šīs sezonas var atbrīvoties no viņa līguma.

Lielāko skepsi "Wizards" sakarā raisa fakts, ka šajā darījumā viņiem neizdevās iegūt paliekošus "aktīvus". Džounss nākamsezon saņems 14 miljonus ASV dolāru, un tad viņa līgums būs beidzies. 27 gadus vecais Džounss pērn vidēji spēlē izcēlās ar 10,3 punktiem un 5,2 rezultatīvām piespēlēm.

Tāpat viņš aizvadītajā sezonā, iespējams, bija vadošais rezerves saspēles vadītājs, komfortabli pārņemot Memfisas "Grizzlies" spēles veidošanas grožus, kad Temetriuss Morants ārstēja savainojumu vai arī izcieta diskvalifikāciju.

Tomēr "Wizards" rindās jau ir statistikas ziņā teju identisks spēlētājs - Monte Moriss.

28 gadus vecais Moriss aizvadītajā sezonā izcēlās ar 10,3 punktiem un 5,3 rezultatīvām piespēlēm. Arī viņam nākamā būs līguma pēdējā sezona. Pērn Moriss arī saņēma par 4,2 miljoniem ASV dolāru mazāk nekā Džounss (9,8 pret 14 miljoniem). Domājams, ka "Wizards" paturēs tikai vienu no šiem spēlētājiem. 

Bet kāpēc Vašingtona nav gluži uzskatāmi arī par zaudētājiem? Pavisam vienkārši - Porziņģis varēja "pacelt cepuri" un komandu pamest kā brīvais aģents. Tā vietā "Wizards" dabūja vismaz kaut ko, nepiešmucējot savu nākotnes algu reģistru.

Jā, var teikt, ka "Wizards" par Porziņģi nedabūja drafta izvēli, bet citu komandu ģenerālmenedžeri nav idioti un apzinās, ka "Wizards" alternatīva Porziņģa aizmainīšanai bija viņa pazaudēšana bez kompensācijas.

Tiesa, "Celtics" acīmredzot visai izmisīgi gribēja iegūt Porziņģi, jo sākotnējais darījums, kurā "Grizzlies" vietā bija iesaistīta Losandželosas "Clippers", pajuka aptuveni divas stundas pirms termiņa, kad latviešu basketbolistam bija jāpieņem lēmums par sava līguma spēlētāja opciju.

Vien 15 minūtes pirms šī termiņa beigām Bostonai izdevās "sabīdīt" darījumu "Grizzlies" un sastāvu papildināt ar Porziņģi. Ja latviešu basketbolists būtu kļuvis par brīvo aģentu, tad Bostona par viņa pakalpojumiem, visticamāk, varētu azimirst. Līdz ar to - Bostonas ģenerālmenedžeris Breds Stīvenss acīmredzami bija izmisis. Varbūt Vašingtonas vadībai spriedzes situācijā vajadzēja izdarīt lielāku spiedienu uz Stīvensu. Bet ir, kā ir. Galu galā, kā jau minēts iepriekš, Taijuss Džounss ir vairāk nekā nekas.

Memfisas "Grizzlies"

Īsumā - Memfisa šajā darījumā tika pie spēlētāja, kura lomu, vismaz viņa paša prāt, pēdējos gadus pildīja Dilons Brukss.

Smārts gan ir augsta kalibra aizsardzības spēlētājs ne tikai viņa paša galvā, bet arī realitātē, ko apliecina arī fakts, ka viņš tika atzīts par 2021./2022. gada sezonas labāko aizsardzības spēlētāju.

Fani pēc maiņas darījuma smīkņāja, ka "Grizzlies" savam "problēmu bērnam" Morantam Smārta personā atrada aukli. Protams, pārspīlēti, bet gados jaunajā "Grizzlies" komandā beidzot būs veterāns, kurš savus kolēģus turēs ciešā atbildības pavadā. Domājams, ka Smārta klātbūtne Morantam, kad viņš atgriezīsies no savas 25 spēļu diskvalifikācijas par ieroča vicināšanu, tikai palīdzēs.

Lai arī Smārts savas karjeras laikā ir spēlējis saspēles vadītāja pozīcijā, viņš gluži nav spēlētājs, kuram var uzticēt pilna laika spēles veidošanas lomu. Bet tieši to viņam vismaz minētās 25 spēles būs jādara, jo Memfisa maiņas darījumā atbrīvojās no Taijusa Džounsa.

Smārta līgums ir pietiekami "sulīgs" - vēl trīs sezonas ar kopējo summu 59,88 miljonu ASV vērtībā. Tajā pašā laikā - mūsdienu NBA nepilni 20 miljoni sezonā par gada labākā aizsardzības spēlētāja titula cienīgu basketbolistu ir ļoti adekvāta summa.

Līdz ar to ir nepieciešams zināma līmeņa subjektīvs riebums pret "Grizzlies", lai viņus šajā darījumā nosauktu par zaudētājiem.

Bostonas "Celtics"

Esam nonākuši līdz šā darījuma lielākajiem uzvarētājiem. Bostonai garajā galā bija akūta vajadzība pēc centra spēlētāja, kurš spēj nest pozitīvu pienesumu abos laukuma galos.

Kā vēsta NBA apskatnieks Kevins O'Konors, Porziņģis pērn bija viens no labākajiem garā gala "pick-and-roll" sedzējiem. Pretinieku komandas "pick-and-roll" izspēlēs, kuru segšanā ir iesaistīts Porziņģis, pērn caurmērā guva vien 0,93 punktus, kas latviešu basketbolistam dod 4. vietu līgā aiz Entonija Deivisa, Stīvena Adamsa un Jaņņa Adetokunbo.

Par vienu no "Celtics" galvenajiem klupšanas akmeņiem savā laukuma galā tiek uzskatīts tieši Ela Horforda mobilitātes kritums. Tagad pieredzes bagāto basketbolistu "Celtics" centra pozīcijā varēs aizstāt viens no labākajiem "pick-and-roll" aizsardzības speciālistiem. Bostonas vienība pērn varēja lepoties ar otro labāko aizsardzības rādītāju NBA. Jā, šajā darījumā tiek zaudēts Smārts, bet Bostonai perimetra aizsargu netrūkst. Piemēram, Deriks Vaits pērn ierindojās otrajā aizsardzības simboliskajā pieciniekā. Tāpat kompetents aizsardzības spēlētājs allaž ir bijis arī Malkoms Brogdons.

Līdz ar to sitiens pa perimetra aizsardzību nebūs tik sāpīgs, cik akūti nepieciešami bija uzlabojumi aizsardzībā zem groza.

Ja paskatāmies uz "Celtics" jauno kodolu, tas nenoliedzami ir iespaidīgs:

Malkoms Brogdons

Deriks Vaits

Džeilens Brauns

Džeisons Teitams

Kristaps Porziņģis

Els Horfords

Roberts Viljamss

Peitons Pričardss

Sems Hausers

Apgalvojums, ka šis ir labākais sastāvs visā NBA, visticamāk, nebūtu par skaļu.

Papildus Porziņģim Stīvenss pamanījās tikt arī pie divām "Grizzlies" drafta izvēlēm. Šogad "Grizzlies" būtu jādraftē ar 25. kārtas izvēli, bet nākamgad šī izvēle varētu būt arī krietni augstāka, jo nevajag aizmirst, ka Memfisas komandai vairāk nekā ceturto daļu regulārās sezonas nevarēs palīdzēt tās līderis Morants.

Ārzemju mediji vēsta, ka "Celtics" plāno drīzumā pagarināt līgumu ar Porziņģi. Tādā gadījumā problēmas varētu sagādāt Džeilena Brauna novērtēšana ar maksimālo līgumu pēc nākamās sezonas beigām. Bet tā ir (tikai potenciāla) problēma, kuru atrisināt Bostonai vēl ir laiks.

Kristaps Porziņģis

Visbeidzot arī šī darījuma sastāvdaļa, kas Latvijas faniem rūp visvairāk. Pērn Porziņģis vidēji mačā atzīmējās ar 23,2 gūtajiem punktiem (karjeras rekords), 8,4 atlēkušajām bumbām, 2,7 rezultatīvām piespēlēm, 0,9 pārķertajām bumbām (karjeras rekords), kā arī 1,5 bloķētiem metieniem.

Par tādu statistiku uzbrukumā var aizmirst! Tieši tik vienkārši. Porziņģim Bostonā pavisam noteikti nebūs tādu uzbrukuma iespēju kā Vašingtonā, jo:

1) Teitams un Brauns aizvadītajā sezonā izlaida mazāk spēļu nekā Bīls un Kuzma. Brauns savainojumu dēļ izlaida 15 mačus, bet Teitams pēc mūsdienu NBA standartiem vispār bija uzskatāms par dzelzs vīru - vien 8 izlaistas spēles. Turpretim Bīls no malas vēroja 34 "Wizards" mačus, bet Kuzma izlaida 18 spēles. Līdz ar to būs mazāk spēļu, kurās galvenā uzbrukuma nasta gulsies uz Porziņģa pleciem

2) Teitams un Brauns objektīvi ir labāki uzbrukuma spēlētāji par Porziņģi. Ja Vašingtonā bieži vien bija racionāli dēvēt Porziņģi par labāko uzbrukuma opciju, tad Bostonā hierarhija ir skaidrāka par skaidru - Teitams, Brauns un tad sekos Porziņģis. 

Pēdējo gadu laikā Teitams un Brauns kritiku saņēmuši lielākoties divu iemeslu dēļ. Pirmkārt, viņi mēdz "pazust" izslēgšanas spēļu laikā. Otrkārt, abi spīdekļi uzbrukumā darbojas pēc principa "mana kārta, tava kārta". Kā šāda veida uzbrukumā iekļausies Porziņģis, ir pietiekami aktuāls jautājums, uz kuru atbildes varēsim rast vien pēc pirmajām regulārās sezonas spēlēm.

Savukārt aizsardzībā Porziņģa rādītāji varētu izjust tieši pretēju efektu, jo latviešu basketbolists nekad karjerā nav spēlējis komandā, kurā neviens no sākumsastāva spēlētājiem nav uzskatāms par robu aizsardzībā. Ņujorkā tāds bija Karmelo Entonijs, Dalasā - Luka Dončičs. Vašingtonā... Tur grūti izcelt kādu spēlētāju, kura pienesums aizsardzībā būtu vērtējams kā pozitīvs. Varbūt vienīgi Delons Vraits un Deni Avdija.

Bostonā visi četri potenciālie sākumsastāva spēlētāji (Brogdons, Vaits, Brauns un Teitams) ir uzskatāmi par vismaz kompetentiem aizsardzības spēlētājiem. NBA apkopo tādu statistikas rādītāju kā "defensive win shares", kas atspoguļo konkrētā spēlētāja atspaidu uz komandas aizsardzību. Teitums šajā statistikas rādītājā ir 12. visā NBA, Vaits ierindojas 17. vietā, Brauns ieņem 26. pozīciju, bet Malkoms Brogdons noslēdz labāko sešdesmitnieku.

Pat ja sitienu saņems Porziņģa individuālā statistika, pavisam droši varam apgalvot, ka viņš varēs audzēt savu pieredzi izslēgšanas spēlēs. Ar šādu sastāvu Bostonas faniem ir visas tiesības no savas komandas jau nākamsezon pieprasīt čempionu titulu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu