Rožukalne: Lēmums par TVNET GRUPAS sodīšanu veicina sabiedrības neuzticēšanos medijiem (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: LETA

Trešdien, 21. jūnijā, raidījumā "Kas notiek Latvijā" izvērsās asa diskusija par Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) neseno lēmumu piemērot naudas sodu TVNET GRUPAI.

21. jūnija vakara raidījuma "Kas notiek Latvijā?" pirmajā daļā uz sarunu bija uzaicināti vairāki politiķi. Diskusijas bija saistītas ar vairākiem aktuālajiem jautājumiem Latvijā, piemēram, par nodarbinātības jautājumiem un nelaulātu pāru attiecību regulējumu.

Politiķis Kaspars Briškens norādīja, ka Latvijā no darba tirgus ir izslēgts pusmiljons cilvēku, piemēram, jaunās māmiņas. Tādēļ nepieciešams šos cilvēkus apmācīt, subsidējot darbavietas uzņēmumos. Viņaprāt, nepieciešams arī atvieglot birokrātiskās prasības attiecībā uz augsti kvalificētiem speciālistiem no ārzemēm.

Savukārt nākamajā nedēļā ir plānots ar tieslietu ministri apspriest piedāvājumu par regulējumu nelaulātu pāru tiesību aizsardzībai, pastāstīja ZZS pārstāvis Viktors Valainis. 

Asākas diskusijas izvērsās raidījuma otrajā daļā, kur tika apspriests jautājums par NEPLP lēmumu sodīt TVNET GRUPU. 

Ivonna Plaude, Latvijas Reģionālo mediju asociācijas valdes locekle, uzskata, ka padome pārmērīgi vēlas regulēt mediju darbu, slēpjoties aiz vārdiem par valsts drošību.

Viņa norāda, ka sods TVNET GRUPAI esot pēdējais piliens. 

NEPLP priekšsēdētājs Ivars Āboliņš kategoriski noliedz pārmetumus, ka padome būtu kādā veidā pārkāpusi savas pilnvaras. Viņš uzsvēra, ka būtībā pārmetums izklausās kā apsūdzība par krimināli sodāmu rīcību.

Āboliņš arī atzīmēja, ka pērn NEPLP piespriedusi tikai vienu sodu par medija saturu, un līdzīgi esot arī šogad. 

RSU profesore un Sabiedrisko elektronisko mediju ombuds Anda Rožukalne pauda, ka lēmums TVNET GRUPAS lietā, kā arī vairāki citi NEPLP lēmumi veicinot sabiedrības neuzticēšanos mediju videi.

Jau ziņots, ka NEPLP piesprieda 8500 eiro administratīvo sodu TVNET GRUPAI par, tās ieskatā, nepareizu vārda "deportācija" lietošanu RUS TVNET raidījumu ciklā "Kto vam platit?"/"Кто вам платит?" ("Kurš jums maksā?"). Turklāt šo vārdu lietojis nevis pats medijs, bet intervējamais Saeimas deputāts.

TVNET GRUPAS galvenais redaktors Toms Ostrovskis iepriekš norādīja, ka šāda NEPLP rīcība grauj Latvijas demokrātijas pamatus un medijs NEPLP lēmumu pārsūdzēs tiesā.

Vairākas ar mediju jomu saistītas organizācijas ir aicinājušas atcelt sodu, jo uzskata to par cenzūru un draudu mediju un vārda brīvībai. Savukārt NEPLP priekšsēdētājs Ivars Āboliņš paziņojis, ka to nedarīs.

NEPLP padomē strādā Āboliņš, Aurēlija Ieva Druviete, Ieva Kalderauska, Andis Plakans un Ilva Milzarāja.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu