"Pastāstiet par loģiku cilvēkam, kuram uz rokām ir asiņojošs bērns." Tvitera cepiens par negadījumu Jāņos (3)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: G.MARTYSHEVA/Shutterstock

Viss sākās ar Andra Buļa ierakstu tviterī par pieredzi Jāņos: bērnu ar asiņojošu brūci kaklā tēvs nogādā Bērnu slimnīcā Gaiļezerā. Bērnu nepieņem – sūta uz Bērnu slimnīcas uzņemšanu Vienības gatvē. Kā tā var? Vai tā var? Ko darīt? Braukt pašiem? Zvanīt ātrajiem? 

Daudziem gan zināms, ka bērns ar traumu jāved uz Vienības gatvi, bet taisnība – tiem, kas nezina, brīdī, kad bērnam tek asinis, gūglēšana nav prātā.

Ir tviteristi, kam ārsta rīcība liekas viens "liels fui".

Ārste Kristīne Pitkeviča kolēģu rīcību saprot.

Diskusija raisās karsta. Kuram taisnība? Gribas saprast vēsu prātu, bet – katrs vecāks zina, cik grūti un reizēm pilnīgi neiespējami saglabāt vēsu prātu, kad tavam bērnam sāp.

Ja pediatrs nespēj novērtēt un sašūt brūci, tad satraukts tēvs ar asiņojošu bērnu uz rokām nespēj novērtēt situācijas nopietnību un nesaprot, kāpēc tiek sūtīts prom. Iespējams, kāds lieks teikums no ārsta puses tēvam būtu palīdzējis justies mierīgāk un situācija būtu skaidrāka? Protams, neviens nevar pateikt, kāda bija konkrētā situācija un kāds bija tēva un ārsta dialogs, taču gandrīz katram diemžēl ir pieredze, saskaroties ar mediķu nelaipnību un mazrunību.

Tomēr. Cik daudz mums katram pašam jāzina un cik daudz mēs zinām, kā rīkoties krīzes situācijā?

Labi, ka šajā gadījumā viss beidzies laimīgi. Ne tikai bērnam, bet arī ārstam. Kā saka bērna tēvs Andris Bulis vienā no saviem tvītiem, "bērns apārstēts un "labais ārsts" nedabūja fingāli". Un šī ir stāsta biedējošā daļa.

Vēl bez tā, ka izskatās, ka lielai daļai vecāku nav skaidrs, ko darīt, ja viņu bērniem gadās traumas, biedējoši ir arī tas, ka tēvs palielās ar savu savaldību par to, ka... pag, par to, ka neiesita ārstam?

Tvitera cepienā iesaistās vēl kāds "varonīgs tēvs", kurš cer, ka Bulis ārstam tomēr iesitis. Mediķe Kristīne Pitkeviča par to paironizē – no šausmām.

Lepnais četru bērnu tēvs dalās pieredzē:

Lai cik ļoti katram vecākam saprotama sajūta, ka tavs bērns ir galvenais un mediķi nestrādā pietiekami ātri un pietiekami labi, lai glābtu tavu bērnu, lasot ko tādu, nudien uzmetas zosāda. 

Kur vērsties pēc palīdzības?

Zvani 112, ja ir:

  • nepieciešama medicīniskā palīdzība:
  • cilvēks bezsamaņā;
  • apstājas elpošana vai rodas pēkšņi elpošanas traucējumi;
  • ir smagas traumas vai spēcīga ārēja asiņošana, kas apdraud dzīvību;
  • pazīmes, kas liecina par infarktu. Piemēram, pēkšņas sāpes aiz krūšu kaula;
  • pazīmes, kas liecina par insultu. Piemēram, ir vienas ķermeņa puses pēkšņs vājums;
  • citas dzīvību un veselību apdraudošas situācijas.

Uz ārkārtas tālruni 113 jāzvana situācijās, kad cilvēka dzīvība ir apdraudēta un palīdzības saņemšanā izšķirošas ir minūtes – ir gūta ļoti smaga trauma vai ir pēkšņa saslimšana un neatliekamā medicīniskā palīdzība nepieciešama nekavējoties.

Situācijas, kad jāizsauc NMPD mediķi:

  • bezsamaņa,
  • apstājas elpošana vai rodas pēkšņi elpošanas traucējumi,
  • ir smagas traumas vai spēcīga asiņošana, kas apdraud dzīvību,
  • pazīmes, kas liecina par infarktu (pēkšņas sāpes aiz krūšu kaula),
  • pazīmes, kas liecina par insultu (ir vienas puses pēkšņs vājums),
  • citas dzīvību apdraudošas situācijas.

Neatliekamā medicīniskā palīdzība bērniem tiek sniegta Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Torņakalna novietnē, Vienības gatvē 45. Neatliekamās medicīniskās palīdzības un observācijas nodaļa Torņakalna novietnē strādā 24 stundas diennaktī 7 dienas nedēļā.

Bērnu slimnīcas Gaiļezera novietnē Rīgā, Juglas ielā 20, ir pieejamas tiešās pieejamības pediatra konsultācijas katru dienu no 8:00 līdz 22:00, ieskaitot brīvdienas un svētku dienas. Pie šī speciālista var vēsties gadījumos, kad bērnam ir akūtas elpceļu saslimšanas, paaugstināta temperatūra, sāp auss vai kakls, kā arī citos līdzīgos gadījumos.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu