NBS komandieris: Putina neizlēmīgā reakcija iedragājusi viņa autoritāti (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš
Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš Foto: Evija Trifanova/LETA

Krievijas diktatora Vladimira Putina neizlēmīgā reakcija uz militārā apvērsuma mēģinājumu iedragāja viņa autoritāri, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" pauda Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Leonīds Kalniņš.

Eksperts norādīja, ka viss, kas nedēļas nogalē notika Krievijā, bija orientēts uz iekšējo centru, un tas nekāda veidā neiespaido Latvijas drošības situāciju.

Kalniņš skaidroja, ka notikušais ir izgaismojis to, ka gan Krievijas civilajā daļā, gan armijas daļās aug zināma neapmierinātība ar to, kas notiek valstī un ar ilgstošo karadarbību Ukrainā.

Otrkārt, reakcija no valdošā centra un konkrēti Putina ir bijusi ļoti neaktīva, neizlēmīga, un tas ir pilnībā iedragājis viņa autoritāti. Zinot, kādā veidā Krievijā notiek varas uzņemšana, kādā veidā sabiedrība redz viņu reālo līderi, tas ir milzīgs sitiens pa Putinu.

Algotņu grupējuma "Vagner" vadītājs Jevgeņijs Prigožins kara Ukrainā kontekstā bija nonācis punktā, kur viņam nebija citas izejas, saprotot, ka zaudē atbalstu arī no Putina. Nedēļas nogalē notikušais bija viņa "izšķirošais agonijas solis", ar ko viņš arī sasniedza savu mērķi - saglabāt savu dzīvību. Tagad Prigožins ir izstumts ārā no elites, kas kaut ko lēma Krievijas augstākajā līmenī.

Kalniņš akcentēja, ka notikušajā izgaismojās ļoti būtiska kļūda, ko nedrīkst pieļaut karadarbības zonā vai vispār militārajā hierarhijā - ir jābūt absolūtai vienvadībai. Uzrodoties frontes līnijā kaut kādām vienībām, kas nepakļaujas kopīgai vadībai, tās īstenībā grauj visu operāciju.

Kā ziņots, Prigožins piektdienas vakarā paziņoja, ka "Vagner" algotņi no Ukrainas iegājuši Krievijā un dodas uz Maskavu nolūkā gāzt Krievijas militāro vadību. Algotņi pārņēma savā kontrolē Rostovu pie Donas un ceļā uz Maskavu grupējuma kolonnas sasniedza Voroņežas un Ļipeckas apgabalus, savukārt Maskavā tika veikti pasākumi pilsētas aizsardzībai.

Jau sestdienas vakarā Prigožins paziņoja, ka vagnerieši pārtrauc virzīties uz Maskavu un dodas atpakaļ.

Prigožinam Kremlis došot iespēju pārcelties uz Baltkrieviju, bet "Vagner" kaujinieki tiks atbrīvoti no kriminālatbildības par bruņoto dumpi, paziņojis Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs, sakot, ka neesot zināms, ar ko Baltkrievijā nodarbosies Prigožins.

Putins kvēlā uzrunā sestdien apsūdzēja Prigožinu valsts nodevībā un apsolīja sodīt vainīgos, bet pēc tam piekrita amnestijas līgumam, saskaņā ar kuru "Vagner" priekšnieks izvairīšoties no kriminālvajāšanas un pārcelsies uz Baltkrieviju.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu