NA vēlas skaidru atbildi par koalīcijas turpmāko darbu. ZZS iesaka neko nesasteigt

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš Foto: Gatis Rozenfelds, Valsts kanceleja

Nacionālā apvienība (NA) gaida no Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) skaidru atbildi par to, vai valdības darbs turpināsies esošajā sastāvā, pauda NA valdes loceklis, Saeimas deputāts Jānis Dombrava.

NA gaida, ka valdības vadītājs skaidri norādīs, vai valdības darbs turpināsies esošajā sastāvā, jo pagaidām nav pilnas skaidrības par to, kurp virzās "Jaunās vienotības" (JV) organizētās sarunas.

Šonedēļ plānotas partiju sarunas par izglītības un veselības aprūpes jautājumiem. Līdz šim sarunas notikušas par trijām tēmām - darbaspēka pieejamības nodrošināšana, kapitāltirgus un cilvēktiesību jautājumi.

Dombravas ieskatā, neesot pareizi tās saukt par piecu partiju sarunām, jo tās ir JV sarunas ar opozīcijas partijām. Koalīcijas partijas - NA un "Apvienotais saraksts" (AS) - ignorē Kariņa aicinājumus piedalīties sarunās, tāpēc līdz šim sarunas ir notikušas trīs partiju sastāvā.

Dombrava uzskata, ka, no vienas puses, tas neesot nekas slikts, ka JV meklē atbalstu iniciatīvām pie opozīcijas partijām, bet korektāk būtu to pārrunāt ar attiecīgajiem valdības ministriem un partijām, ar kurām noslēgts sadarbības līgums.

Kā norāda politiķis, pagājušās nedēļas koalīcijas sanāksmē bija paplašināta saruna par veselības nozari, kurā premjers esot paudis gandarījumu un slavējis esošo valdību, jo izdevies atrast papildu miljonus veselībai. Līdz ar to, Dombravas ieskatā, šķiet neloģiski skriet pie opozīcijas partijām un vienoties ar viņiem, ''ja līdzšinējā sadarbība, viņa paša vārdiem, ir ļoti laba valdības partiju starpā''.

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Viktors Valainis uzskata, ka patlaban jākoncentrējas uz Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) uzlikto dienaskārtību, izvirzītajiem sarunu tematiem un nevajag neko sasteigt.

Viņš pauda, ka valdības vadītājs ir izvirzījis piecas aktuālas un pietiekami plašas sarunu tēmas, ko apspriest, un ZZS koncentrējas uz šīm tēmām, sarunu procesā piedāvājot savus priekšlikumus.

Kā norāda politiķis, pēc izrunātajām tēmām būs svarīgi saprast, kā valdības vadītājs redz tālāko procesu, lai panāktu darbu izpildi.

Vienlaikus Valainis pieļauj, ka būs tēmas, ko vajadzēs atkārtoti un padziļināti izrunāt. Viņaprāt, nav pamata un vajadzības neko sasteigt, jo tēmas ir gana nopietnas. "Šie jautājumi ir tādi, kam gadiem nav bijis risinājuma, un šobrīd nedēļa šurp vai turp neietekmēs procesus," atzīmēja politiķis.

Šonedēļ plānotas JV organizētās partiju sarunas par izglītības un veselības aprūpes jautājumiem. Līdz šim sarunas notikušas par trijām tēmām - darbaspēka pieejamības nodrošināšana, kapitāltirgus un cilvēktiesību jautājumi.

Kariņš uz sarunām aicina visas piecas partijas, taču AS un NA uz iepriekšējās sarunām nav ieradušies.

Līdz ar to līdz šim sarunās praktiski piedalās tikai JV, ZZS un "Progresīvie".

Jau vēstīts, ka pašlaik valdošajā koalīcijā strādā "Jaunā vienotība", NA un AS, taču pēc Valsts prezidenta vēlēšanām, kurās koalīcijas partijas nespēja vienoties par atbalstu vienam kandidātam, Kariņš ir sācis sarunas par iespējamu koalīcijas paplašināšanu ar ZZS un "Progresīvajiem", kam NA un AS iebilst.

Kariņš jau iepriekš izteicies, ka vēlas koalīcijas paplašināšanu, lai panāktu raitāku darbu skolu tīkla sakārtošanā, veselības aprūpes situācijas uzlabošanā, darbaspēka jautājumos, valsts kapitālsabiedrību virzīšanā uz biržu un sociālajos jautājumos, proti, nepieciešama Stambulas konvencijas ratifikācija "kā simbolisks, bet dziļi nozīmīgs Saeimas žests" un Satversmes tiesas lēmuma izpilde, kas saistās ar kopdzīves regulējumu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu