Atslepenots ziņojums par Uhaņas laboratoriju un Covid-19 uzliesmojumu (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Pasaules Veselības organizācijas (PVO) ekspertu ierašanās Ķīnas pilsētā Uhaņā.
Pasaules Veselības organizācijas (PVO) ekspertu ierašanās Ķīnas pilsētā Uhaņā. Foto: AFP / Scanpix

Atslepenots ASV izlūkdienestu ziņojums vēsta, ka nav atrasti pierādījumi Covid-19 pandēmijas saiknei ar kādiem negadījumiem Uhaņas Virusoloģijas institūta laboratorijā. Ir zināms, ka institūts atrodas netālu no vietas, kur pirmo reizi tika identificēts jaunais koronavīrusa paveids.

ASV izlūkdienestu ziņojumā, kas publicēts pagājušajā nedēļā, īsumā aprakstītas ASV varas iestāžu darbības un veiktie pētījumi saistībā ar teoriju, ka Covid-19 vīrusa paveids varētu būt "izsprucis" no Uhaņas Virusoloģijas institūta laboratorijas.

Lai arī šis ziņojums nenoliedz divas no populārākajām koronavīrusa rašanās teorijām, proti, ka SARS-CoV-2 vīruss, kas izraisa Covid-19, nonāca cilvēkā no dzīvniekiem vai "izspruka" no Uhaņas laboratorijas, tomēr tas norāda, ka nav atrasti pierādījumi, ka pētnieki vīrusu kādā veidā izlaiduši no laboratorijas, izraisot pandēmiju.

Nav arī informācijas par to, ka institūta pētnieki veikuši eksperimentus tieši ar SARS-CoV-2 vai tam tuvu vīrusu, kas būtu varējis kļūt par pandēmijas cēloni.

Ziņojumā arī aplūkoti vairāki vieglas saslimšanas gadījumi institūta pētnieku vidū 2019. gada rudenī. Konstatētie slimības simptomi bija līdzīgi Covid-19 simptomiem. Tiesa, ziņojumā secināts, ka nav pierādījumu šo saslimšanu saistībai ar Covid-19.

Pagaidām vēl dalās ASV izlūkdienestu domas par to, kāda ir koronavīrusa izcelsme, tomēr lielākā daļa uzskata, ka ticamāks ir variants, ka vīruss cilvēkos nonācis no dzīvniekiem.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu