Lietuva pastiprina no Kēnigsbergas un Baltkrievijas iebraucošo personu kontroli

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kēnigsberga.
Kēnigsberga. Foto: Shutterstock

Lietuvas iekšlietu ministre Agne Bilotaite devusi rīkojumu Valsts robežsardzes dienestam pastiprināti pārbaudīt personas, kas ierodas no Baltkrievijas un Kēnigsbergas (Karaļauču) apgabala.

Robežsargi detalizētāk pārbaudīs dokumentus un vīzas personā,, kas tranzītā dodas caur Lietuvas teritoriju, ceturtdien informēja Lietuvas Iekšlietu ministrijā.

Lietuva ir gatava slēgt valsts robežu, ja apdraudējuma līmenis reģionā mainīsies, sacīja Bilotaite.

Kā liecina ministrijas dati, kopš 1. janvāra ieceļošana Lietuvā liegta aptuveni 1200 Baltkrievijas un 1300 Krievijas pilsoņiem.

Reaģējot uz Krievijas atkārtoto iebrukumu Ukrainā, Lietuva, Latvija, Igaunija un Polija pērn septembrī pastiprināja robežkontroli Krievijas pilsoņiem, kas mēģina ieceļot Eiropas Savienībā (ES).

Kopš tā laika Lietuva ir atļāvusi ieceļot valstī tikai Krievijas diplomātiem, disidentiem, transporta uzņēmumu darbiniekiem, ES pilsoņu ģimenes locekļiem, kā arī cilvēkiem ar uzturēšanās atļaujām vai ilgtermiņa valsts vīzām no Šengenas valstīm. Pārbaužu laikā Lietuvas robežsardzes dienesta darbiniekiem ir arī jāpārliecinās, ka ceļotāji no Krievijas nerada draudus Lietuvas valsts drošībai, sabiedriskajai kārtībai, iekšējai drošībai, sabiedrības veselībai vai starptautiskajām attiecībām.

Iekšlietu ministrija nenorādīja precīzus iemeslus lēmumam pastiprināt pārbaudes no Baltkrievijas un Kēnigsbergas apgabala iebraucošajiem, taču bažas par drošības situāciju reģionā pēdējās dienās ir pastiprinājušās pēc tam, kad Krievijas algotņu grupējuma "Vagner" vadītājs Jevgeņijs Prigožins pēc nesekmīga dumpja mēģinājuma pārcēlās uz Baltkrieviju.

Iespējamā "Vagner" vienību klātbūtne Baltkrievijā rada bažas arī tāpēc, ka jūlijā Viļņā notiks NATO samits.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu