Bijušais Krievijas oligarhs novērojis, kur "Vagner" dumpja laikā bēdzis Putins (1)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Krievijas vadonis Vladimirs Putins.
Krievijas vadonis Vladimirs Putins. Foto: Shag 7799/Shutterstock

Krievijas oligarha Jevgeņija Prigožina un algotņu grupējuma “Vagner” vadītā dumpja laikā Putins pametis Maskavu. Tā liecina bijušais oligarhs un Kremļa opozicionārs Mihails Hodorkovskis, kurš apvērsuma laikā Krievijas prezidentu cieši novērojis, ziņo izdevums "Newsweek".

Hodorkovskis no kāda no saviem kontaktiem uzzinājis, ka Putins dumpja laikā ar lidmašīnu pameta Maskavu, lai patvertos savā rezidencē Valdajā, kas atrodas starp Tveras un Novgorodas apgabaliem.

"Mēs tajā brīdī vērojām Putinu. Izskatās, ka viņš tiešām tajā laikā pameta Maskavu un, visticamāk, devās uz Valdaju," sarunā ar "Newsweek" norādīja Hodorkovskis.

Par Kremļa saimnieka bēgšanu un atrašanās vietu apvērsuma laikā tika baumots jau 24. jūnijā, kad "Flightradar" dati liecināja, ka Putina lidmašīna IL96-300PU pacēlās no Maskavas virzienā uz Sanktpēterburgu plkst. 14:16 pēc Maskavas laika.

Hodorkovska paustā informācija saskan ar "Flightradar" datiem, jo arī tie uzrādīja, ka Putina lidmašīna no visiem radariem pazuda pie Tveras apgabala, kur tuvumā atrodoties viņa rezidence.

Hodorkovska anonīmās kontaktpersonas liecība ir viens no jaunākajiem pierādījumiem teorijai, ka Putins bija pametis Maskavu.

Hodorkovskis, bijušais likvidētā gāzes giganta "Yukos" īpašnieks, ir viens no atpazīstamākajiem Putina režīma kritiķiiem. 2003. gadā viņš tika arestēts neilgi pēc tam, kad televizētā sarunā ar Putinu publiski kritizēja plaši izplatīto korupciju Krievijas valsts iestādēs.

Līdz 2013. gadam Hodorkovskis atradās cietumā, bet tika atbrīvots pēc tam, kad Putina režīms viņu apžēloja. Arī pēc atbrīvošanas Hodorkovskis turpināja publiski kritizēt Putinu.

Kā ziņots iepriekš, "Vagner" vadītājs Jevgeņijs Prigožins 23. jūnija vakarā paziņoja, ka "Vagner" algotņi no Ukrainas iegājuši Krievijā un dodas uz Maskavu nolūkā gāzt Krievijas militāro vadību. Algotņi pārņēma savā kontrolē Rostovu pie Donas un ceļā uz Maskavu grupējuma kolonnas sasniedza Voroņežas un Ļipeckas apgabalus, savukārt Maskavā tika veikti pasākumi pilsētas aizsardzībai.

Jau sestdienas, 24. jūnija, vakarā Prigožins paziņoja, ka vagnerieši pārtrauc virzīties uz Maskavu un dodas atpakaļ. Prigožinam Kremlis deva iespēju pārcelties uz Baltkrieviju, bet "Vagner" kaujiniekiem tika solīta atbrīvošana no kriminālatbildības.

Putins kvēlā uzrunā 24. jūnijā apsūdzēja Prigožinu valsts nodevībā un apsolīja sodīt vainīgos, bet pēc tam piekrita amnestijas līgumam, saskaņā ar kuru "Vagner" priekšnieks izvairīšoties no kriminālvajāšanas un pārcelsies uz Baltkrieviju.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu