Neilands "Tour de France" posmā piedalās atrāvienā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Latvijas riteņbraucējs Krists Neilands trešdien prestižā daudzdienu velobrauciena "Tour de France" piektajā posmā piedalījās atrāvienā un izcīnīja 39. vietu, bet uzvaru svinēja austrālietis Džaijs Hindlijs.

Hindlijs kļuva par līderi kopvērtējumā, nepilnu minūti viņam zaudē dānis Jonass Vingegords ("Jumbo-Visma"), kurš apmēram tikpat lielu handikapu ieguvis pār pārējiem favorītiem.

Trešdien riteņbraucēji 162,7 kilometrus Atlantijas Pirenejos, distances otrajā pusē pārvarot trīs kāpumus. Vidū sagaidīja augstākās grūtības pakāpes "hors categorie" kāpums, bet pēc tam bija pa vienam trešās un pirmās kategorijas kāpums.

Sacensību pirmajā pusē izveidojās 36 riteņbraucēju liela atrāviena grupa, kurā bija arī Neilands ("Israel-PremierTech"). No tās prom aizbrauca četri riteņbraucēji, sprinta starpfinišā uzvarot francūzim Briānam Kokāram ("Cofidis"), kurš vēlāk atstāja beļģus Voutu van Ārtu ("Jumbo-Visma"), Viktoru Kampenārtsu ("Lotto Dstny") un dāni Madsu Pēdersenu ("Lidl - Trek") trijatā. Kāpumā šī trijotne nenoturējās priekšā un arī sekojošajā grupā notika šķelšanās.

Pirmais kāpuma smaili sasniedza austrietis Fēlikss Galls ("AG2R Citroen"), bet dažas sekundes aiz viņa bija neliela sportistu grupa ar Neilandu tajā. Sasniedzot pakāji, vadošie riteņbraucēji, tajā skaitā Neilands, bija apvienojušies 17 braucēju lielā grupā.

Apmēram 53 kilometrus pirms finiša Neilands devās solo atrāvienā un iekrāja gandrīz pusminūtes pārsvaru pār sekotājiem, kuldīdzniekam kā pirmajam sasniedzot nākamā kāpuma smaili. Turpat aiz viņa bija van Ārts un francūzis Žiljēns Alafilips ("Soudal Quick-Step"), kuri nobraucienā pievienojās atrāvienam.

Sākoties pēdējam kāpumam apmēram 24 kilometrus pirms finiša līderu trijotni noķēra sekojošā grupa, kas pēc vairākiem atrāvieniem sāka šķelties, pirmajā vietā izvirzoties Hindlijam ("Bora-hansgrohe"). Tikmēr kopvērtējuma favorītu grupā strauju atrāvienu sāka pašreizējais čempions Vingegords, slovēnim Tadejam Pogačaram (UAE) nespējot atbildēt.

Hindlijs svinēja uzvaru solo finišā, distancē pavadot trīs stundas 57 minūtes un septiņas sekundes. 32 sekundes vēlāk finišēja trīs riteņbraucēji, priekšā bija itālis Džūlio Čikone ("Lidl - Trek"), aiz viņa Galls un vācietis Emanuēls Buhmans ("Bora-hansgrohe"), bet vēl divas sekundes zaudēja Vingegords.

Neilands finišēja kopā ar diviem saviem komandas biedriem grupiņā, kas uzvarētājam zaudēja sešas minūtes un 49 sekundes. Par uzvaru starpfinišā latvietis tika pie punktiem kalnu karaļa vērtējumā.

Kopvērtējumā Hindlijs tuvāko sekotāju Vingegordu apsteidz par 47 sekundēm, 16 sekundes aiz dāņa ir Čikone, bet Pogačars ir sestais, pērnā gada čempionam zaudējot 53 sekundes. Neilands atpaliek vairāk nekā pusstundu un ir 63., bet kalnu karaļa vērtējumā viņš ir astotais.

Pirmie trīs posmi norisinājās Basku zemē Spānijā, trešajā etapā finišējot jau Francijas dienvidrietumu pilsētā Baijonnā. Pēc tam peletons virzīsies caur Francijas vidieni un finišēs 23.jūlijā Elizejas laukos Parīzē, 21 posmā veicot vairāk nekā 3400 kilometru.

Pirmo reizi pēdējo astoņu gadu laikā tikai viens no 21 posma būs individuālais brauciens.

Pērn savu pirmo lielo titulu izcīnīja dānis Jonass Vingegords, pārspējot iepriekšējo divu sezonu čempionu slovēni Tadeju Pogačaru. Toms Skujiņš bija 60.vietā, bet Neilands - 78.pozīcijā.

Neilands "Tour de France" piedalās trešo reizi karjerā. "Israel - Premier Tech" komanda pēc pērnās sezonas zaudēja UCI Pasaules tūres līmeņa licenci, šogad "Tour de France" startējot ar rīkotāju speciālo ielūgumu. Komandas mērķis ir cīnīties par uzvarām atsevišķos posmos.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu