"Šim konfliktam nav militāra risinājuma." Bulgārijas prezidents par karu Ukrainā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Bulgārijas prezidents Rumens Radevs
Bulgārijas prezidents Rumens Radevs Foto: EPA/Scanpix

Bulgārijas prezidents Rumens Radevs, ceturtdien Sofijā tiekoties ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, paudis viedokli, ka Krievijas un Ukrainas karam nav militāra risinājuma un būtu jācenšas panākt mieru.

"Vadošajiem centieniem jābūt vērstiem uz miera nodibināšanu. Mēs neesam izmantojuši visus diplomātijas līdzekļus. Karš notiek Ukrainas teritorijā, un tas iegūst jaunus apmērus, pārsniedzot Ukrainas robežas. Tas attiecas gan uz sociālajām, gan ekonomiskajām attiecībām," sacīja Radevs, uzņemot vizītē Zelenski.

"Šim konfliktam nav militāra risinājuma," piebilda Bulgārijas prezidents. Viņaprāt, Krievijas un Ukrainas karš "pārvēršas par novājināšanas cīņu", un izsmelta tiek ne tikai Kijivas, bet arī Eiropas valstu ekonomika, vienlaikus "saasina sociālo spriedzi". Radevs sacīja, ka lielāka ieroču skaita piegāde Ukrainai tikai sarežģītu miermīlīgu kara risinājumu.

"Jau pusotru gadu mēs gaidām risinājumu, bet redzam, ka tas nenāk. Šajā sakarā ir svarīgi pievērst uzmanību konsekventiem centieniem panākt deeskalāciju, pamieru, izmantojot miermīlīgus diplomātijas līdzekļus. Es zinu, cik tas ir grūti. Es ceru, ka drīzumā mēs redzēsim miermīlīgu risinājumu, jo īpaši ņemot vērā mūsu tautu dziļās vēsturiskās saites," paziņoja Radevs.

Rezumējot savas pārdomas par situāciju, Bulgārijas prezidents pavēstīja, ka "vadošajiem centieniem" vajadzētu būt panākt mieru Ukrainā. "Mēs dzirdam vārdu "uzvara". Mēs vēlamies dzirdēt vārdu "miers". "Es uzskatu, ka mēs neesam izmantojuši visus diplomātijas līdzekļus šajā virzienā," viņš piebilda.

Radevs tikšanās laikā ar Ukrainas prezidentu paziņoja, ka viņš ir pret munīcijas nosūtīšanu Kijivai, jo drošības situācija Bulgārijā radot bažas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu