Svētdien ar lielkoncertu "Kopā augšup" Rīgā noslēdzas Dziesmu un deju svētki

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Grandiozi izskanējis koru lielkoncerts “Tīrums. Dziesmas ceļš” Mežaparka Lielajā estrādē
Grandiozi izskanējis koru lielkoncerts “Tīrums. Dziesmas ceļš” Mežaparka Lielajā estrādē Foto: Jānis Škapars /TVNET GRUPA

Šodien noslēdzas Dziesmu un deju svētki un Rīgā notiks vairāki pasākumi un noslēguma koncerts "Kopā augšup", informēja Latvijas Nacionālajā kultūras centrs.

Svētku centrālais notikums būs noslēguma koncerts "Kopā augšup", kas plkst.19.30 sāksies Mežaparka Lielajā estrādē. Koncerts ir veltījums Dziesmusvētku tradīcijas 150.gadadienai un mūsu visu kopīgajai un gaišajai rītdienai.

Mežaparka atjaunotajā estrādē pieredzējušu virsdiriģentu un goda virsdiriģentu vadībā skanēs jauktie, sievu, vīru, senioru, bērnu un jauniešu kori, pūtēju orķestri un kokļu ansambļi.

Latvijas novadu krāsas vizēs jaunradītas mūzikas svītas un deju sniegumā. Izskanēs arī pašu koristu izvēlētās 15 iecienītākās kordziesmas no Dziesmusvētku zelta fonda līdz mūsdienām

Koncertā piedalīsies Goda virsdiriģenti Jānis Erenštreits, Juris Kļaviņš, Jēkabs Ozoliņš, Arvīds Platpers, Jānis Zirnis, Lilija Zobens, kā arī virsdiriģenti Kaspars Ādamsons, Aira Birziņa, Gints Ceplenieks, Ivars Cinkuss, Agita Rimšēviča, Mārtiņš Klišāns, Sigvards Kļava, Māra Marnauza, Māris Sirmais, Ints Tetrovskis, Ilze Valce, Romāns Vanags.

Koncerta dalībniekus un apmeklētājus uzrunās jaunais Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, kurš amatā aizvada tikai otro dienu. Viņš plānojis piedalīties arī sadziedāšanās naktī.

Koncertā piedalīsies pūtēju orķestra virsdiriģenti Raitis Ašmanis, Haralds Bārzdiņš, Guntis Kumačevs, Jānis Puriņš, Egons Salmanis, Goda virsvadītāja Ingrīda Edīte Saulīte, Deju virsvadītāji Iveta Pētersone-Lazdāne, Dace Advijone, Jānis Ērglis, Jānis Purviņš, Gunta Skuja, Ilze Mažāne, Baiba Šteina, Dagmāra Bārbale, Taiga Ludborža, Zanda Mūrniece

Koncertā piedalīsies Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestris, grupa "Raxtu raxti", instrumentālā grupa, "Saucējas", "Tarkšķi", "Suitu dūdenieki", "Austras koks", Marina Rebeka, Agnese Pauniņa, Ance Krauze, Elīna Seile, Alise Baumane, Kamila Siliņa, Paula Bička, Olīvija Gulbe, Aleksandra Špicberga, Kristīne Kārkle-Kalniņa un citi.

Mākslinieciskās darba grupas vadītājs ir Romāns Vanags. Māksliniecisko darba grupu veido diriģentes Agita Rimšēviča un Aira Birziņa, pūtēju orķestru diriģents Guntis Kumačevs, horeogrāfe un deju virsvadītāja Iveta Pētersone-Lazdāne. Režisors ir Reinis Suhanovs, bet scenogrāfs - Austris Mailītis

Pēc noslēguma koncerta Mežaparka Lielajā estrādē no plkst.24 noritēs tradicionālā sadziedāšanās nakts. Reizi piecos gados gan Dziesmu un deju svētku dalībnieki, gan skatītāji, gan svētku veidotāji pēc noslēguma koncerta rada lielo kopkori un no sirds var izdziedāt iemīļotās dziesmas.

Lai gan svētdiena, 9.jūlijs, būs Dziesmu un deju svētku noslēdzošā diena, interesenti varēs vēl pagūt apmeklēt vairākums pasākumus, piemēram, Esplanādē plkst.10 notiks vokālo ansambļu sadziedāšanās.

Vokālo ansambļu dziedājumi Rīgas zaļajā sirdī Esplanādē un Vecrīgas ielās - tas ir piedzīvojums, kurā saplūdīs dabas, pilsētas skaņas un cilvēka balsu vijums, pulsēs dzīvesprieks un skaistums, aizrautīga muzicēšana un īpaši tuvs kontakts ar klausītājiem. Pasākumā piedalīsies 35 vokālie ansambļi.

Vērmanes dārzā plkst.12 notiks "Dziesminieku diena". Dziesminieki - dzejas dziedātāji, tā ir mūsdienu folklora, viena no Latvijas kultūras vērtībām. Dziesminieks ir sava stāsta vēstītājs, personība un reizē arī vienkāršs cilvēks no tautas. Vienkāršība mijas ar izcilo. Mainoties laikmetiem, mainās arī dziesminieku vēstījums, tomēr nemainīga vērtība ir saruna ar klausītāju un savas ziņas nodošana.

"Dziesminieku dienā" būs iespēja dzirdēt gan koncertprogrammu ģimenēm ar bērniem, gan iepazīt jaunos dziesminiekus, gan klausīties dziesminieku lielkoncertu. Dziesminieku koncerta tradīcija aizsākās aizvadītajos svētkos 2018.gadā, kad Vērmanes dārza skatuvi piepildīja Austrasbērnu mūzika un domas.

Pirmdiena pēc Dziesmu un deju svētku noslēguma ir noteikta par brīvdienu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu