Tbilisi tūkstošiem homofobiski noskaņotu protestētāju izdemolē LGBTQ+ festivāla vietu (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Vairāki tūkstoši ultralabējo un konservatīvo sabiedrisko kustību un politisko partiju aktīvistu Gruzijas galvaspilsētā Tbilisi sestdien izjauca LGBTQ+ festivāla norisi, izdemolējot pasākuma vietu.

Pasākumam bija paredzēts notikt Lisi ezera krastā, taču homofobiski noskaņotie protestētāji iebruka slēgtajā teritorijā un sarīkoja grautiņu.

Bija plānots, ka festivāls "Tbilisi Pride Fest" būs noslēguma pasākums praida nedēļai, ko organizācija "Tbilisi Pride" Gruzijas galvaspilsētā rīkoja no 1. līdz 8.jūlijam.

Praida nedēļā notika vairāki politiski, kultūras un akadēmiski pasākumi. Drošības apsvērumu dēļ tie visi tie norisinājās aiz slēgtām durvīm.

Sestdienas pēcpusdienā konservatīvā kustība "Alt-Info" un vairākas citas labējās organizācijas rīkoja protesta gājienu pret "Tbilisi Pride Fest". Gājiens sākās miermīlīgi, vairākiem simtiem aktīvistu, kuru vidū bija Gruzijas pareizticīgo baznīcas garīdznieki, dodoties cauri pilsētai uz Lisi ezeru. Gājiena laikā tā dalībnieku skaits pieauga, sasniedzot vairākus tūkstošus.

Kad pūlis tuvojās festivāla norises vietai, to mēģināja apturēt policija. Tomēr stingras policijas rīcības nebija, un drīz vien agresīvi noskaņotais pūlis, kurā tobrīd jau bija apmēram pieci tūkstoši cilvēku, izlauzās cauri policistu ķēdei un iegāja pasākumam iekārtotajā teritorijā.

Protestējošie aktīvisti izdemolēja skatuvi, teltis ar ēdieniem, dzērieniem un citām precēm pasākuma apmeklētājiem, daļu no tām piesavinoties. Viņi postīja citas teritorijā esošās ēkas un skulptūras, sadedzināja vairākus varavīksnes karogus un Ukrainas karogu.

Pēc tam pūlis devās gājienā uz Gruzijas parlamenta ēku, pie kuras turpināja protestēt pret LGBTQ+ kopienas tiesībām rīkot publiskus pasākumus.

Uzbrukumā neviens netika ievainots, jo festivāla rīkotāji un dalībnieki tika izvesti no teritorijas jau iepriekš, paziņoja iekšlietu ministra vietnieks Aleksandrs Darahvelidze. "Tbilisi Pride Fest" organizatori bija aicinājuši neapmeklēt pasākumu, jo situācija saasinājās.

Pēc festivāla pārtraukšanas rīkotāji apsūdzēja Iekšlietu ministriju, ka tā rīkojas saskaņoti ar "Alt-Info", bet valdību - par vardarbības kurināšanu.

"Tas bija Gruzijas valdības un proputinisko grupējumu organizēts uzbrukums demokrātijai, cilvēktiesībām un nevainīgiem cilvēkiem, kuri vēlējās īstenot savas konstitūcijā garantētās tiesības," teikts organizatoru paziņojumā.

Daudzos kadros no notikuma vietas redzams, ka policija protestētājiem neizrāda nekādu vai gandrīz nekādu pretestību.

Tiesībaizsardzības iestāžu rīcību kritizējusi arī Gruzijas prezidente Salome Zurabišvili.

"Pulcēšanās tiesību aizsardzība ir pasākuma rīkošana, nevis [cilvēku aizvešana no tā] vietas. It kā nebūtu cita veida, kā nodrošināt drošību," viņa sacīja.

Publiski LGBT+ pasākumi Gruzijā pēdējos gados ir saskārušies ar konservatīvo aktīvistu agresīvu rīcību. Pirms diviem gadiem, 2021.gada jūlijā, "Alt-Info" un citu organizāciju atbalstītāji izjauca gājienu un festivālu, ko rīkoja "Tbilisi Pride". Uzbrucēji sarīkoja grautiņu, tika nogalināts telekanāla "TV Pirveli" operators Lekso Laškarava un aptuveni 50 cilvēki guva dažāda smaguma ievainojumus. Policija divu gadu laikā nav atradusi vainīgos uzbrukumā.

"Tbilisi Pride Fest" 2022.gadā notika sarežģītos apstākļos, pasākuma vietu bija ielenkuši daudzi policisti. Uz festivāla norises vietu bija iespējams nokļūt tikai ar īpašiem autobusiem, neorganizēti atstāt teritoriju bija aizliegts, bet pilsētā notika konservatīvo aktīvistu protesti.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu