Kremlis izplata viltus ziņas par Zaporižjas AES (2)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Zaporižjas atomelektrostacija, Ukraina
Zaporižjas atomelektrostacija, Ukraina Foto: IAEA/via REUTERS

Krievija aktīvi izplata viltus ziņas, ka Ukraina plāno veikt teroraktu Zaporižjes atomelektrostacijā (ZAES), ziņo medijs "Unian".

Kā norāda Stratēģiskās komunikācijas un informācijas drošības centrs, Krievijas propagandisti izplata dezinformāciju, kas it kā "pierāda" Ukrainas gatavību veikt teroraktu, atsaucoties faktu, ka Kijivā ir uzstādīti sensori fona starojuma kontrolei.

Kā centra ziņojumā teikts, Kijivā patiešām ir uzstādīti papildu sensori. Taču tie tika uzstādīti, lai lietojumprogrammas "Kyiv Digital" lietotājiem sniegtu informāciju par gaisa stāvokli.

Turklāt sensori nepieciešami gadījumam, ja agresorvalsts izvēlas veikt provokāciju, izmantojot radioaktīvās vielas.

Tāpat tiek informēts, ka Ukrainas glābēji tiek apmācīti, kā rīkoties ārkārtas operācijās un apgūst radiācijas aizsardzības darbības. Tas nepieciešams, lai aizsargātu civiliedzīvotājus teroristu uzbrukuma gadījum.

2023. gada 6. jūlijā tika publiskoti satelītuzņēmumi ar ZAES, kuros redzamas piecas baltas figūras. Izlūkdienesti ziņoja, ka iebrucēji turpina mīnēt ZAES.

2023. gada 9. jūlijā iebrucēji ar steigu nosūtīja Zemessardzi uz ZAES. Ar šādu paziņojumu nācis klajā Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas direkcijas pārstāvis Andrejs Jusovs, norādot, ka okupanti turpina mīnēt ZAES. Stacijā tika fiksēti mīnu barjeras, mīnēta tehnika, kravas automašīnas ar sprāgstvielām.

Kā "Apollo.lv" jau ziņoja, Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis 4. jūlijā telefonsarunā informēja Francijas prezidentu Emanuelu Makronu par to, ka Maskava plāno bīstamas provokācijas Krievijas karaspēka okupētajā ZAES.

Savukārt NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts "Twitter" atzinis, ka publiskā retorika par ZAES drošību saasinās. "Cerams, viss paliks info telpas līmenī, bet jāseko notikumiem," uzsver Sārts, piebilstot, ka tiešie draudi Latvijai ir nelieli.

Ikvakara videouzrunā Zelenskis sacīja, ka saskaņā ar Ukrainas izlūkdienestu datiem Krievija ZAES ir "uzstādījusi priekšmetus, kas līdzīgi sprāgstvielām".

"Iespējams, lai imitētu triecienu spēkstacijai. Varbūt viņiem ir kāds cits scenārijs. Bet jebkurā gadījumā pasaule to redz," teica Ukrainas prezidents.

"Radiācija ir drauds visiem cilvēkiem pasaulē," viņš uzsvēra.

Iepriekš Ukrainas bruņotie spēki brīdināja par "iespējamu provokācijas gatavošanu Zaporižjas elektrostacijas teritorijā tuvākajā laikā".

Pēc to rīcībā esošās informācijas, uz trešā un ceturtā reaktora ārējā jumta esot novietoti "ārēji priekšmeti, kas līdzīgi sprāgstvielām".

"To detonācijai nevajadzētu sabojāt energoblokus, bet tie var radīt iespaidu par apšaudi no Ukrainas puses," teikts paziņojumā, brīdinot, ka Krievija par to izplatīs dezinformāciju.

Par to, ka Maskava varētu būt iecerējusi provokācijas, liecina Krievijas valsts atomenerģijas korporācijai "Rosatom" ģenerāldirektora padomnieka Renata Karčaas otrdien teiktais, ka šonakt Ukrainas armija mēģināšot uzbrukt ZAES, izmantojot augstas precizitātes ieročus un trieciendronus.

Karčaa arī apgalvoja, ka Ukrainas bruņotie spēki kodolspēkstacijai došot triecienu ar raķeti "Točka-U", kurai būšot ar radioaktīvajiem atkritumiem pildīta kaujas galviņa.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu