Francija pēc nemieriem aizliedz pirotehnisko izstrādājumu iegādi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Pirotehnikas izmantošanas Francijas nemieros
Pirotehnikas izmantošanas Francijas nemieros Foto: AFP/SCANPIX

Francija ir aizliegusi visu pirotehniskos izstrādājumu pārdošanu, glabāšanu un transportēšanu gaidāmās Bastīlijas dienas svinību laikā, ziņo BBC.

Valdība svētdien izdeva rīkojumu, aizliedzot izmantot "pirotehniskos izstrādājumus" 14. jūlija svinībām, kad atzīmē Francijas nacionālo svētku dienu.

Šāds lēmums pieņemts pēc nemieriem, ko izraisīja kāda 17 gadus veca arābu izcelsmes pusaudža nāve policista raidītas lodes rezultātā.

Taču aizliegums neattiecas uz vietējo varas iestāžu rīkotajām oficiālajām uguņošanām.

"Lai novērstu nopietnu sabiedriskās kārtības traucējumu risku 14. jūlija svētku laikā, pirotehnisko izstrādājumu un uguņošanas ierīču tirdzniecība, nēsāšana, transportēšana un lietošana valsts teritorijā būs aizliegta līdz 15.jūlijam ieskaitot," teikts Francijas medijos.

Pirotehnika bija populārs ierocis nemieru nedēļā, kas dažās no Francijas pilsētām izraisīja vissmagākos postījumus gandrīz 20 gadu laikā.

Un pat mierīgākos laikos pasākumus publiskajos laukumos un ielās Bastīlijas dienas vakarā nereti iepriekšējos gados traucējuši jaunieši, kas metuši petardes.

Premjerministre Elizabeta Borna sacīja, ka papildus uguņošanas ierobežojumiem tiks īstenota "masveida" drošības uzraudzība, lai saglabātu mieru un "aizsargātu frančus šajās divās svarīgajās dienās".

Viņa laikrakstam "Le Parisien" sacīja, ka daudzi cilvēki ir "diezgan noraizējušies" par iespējamiem jauniem vardarbības gadījumiem valsts svētku laikā.

Saistībā ar nesenajiem protestiem policijā aizturēti vairāk nekā 3700 cilvēku, tostarp vismaz 1160 nepilngadīgos, liecina oficiālie dati.

Bastīlijas diena iezīmē Francijas revolūcijas sākumu, kas notika pirms vairāk nekā 200 gadiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu