Valdība piešķirs 1,8 miljonus eiro Latvijas 20. un 21. gadsimta vēstures pētīšanai

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Grāmata. Ilustratīvs attēls.
Grāmata. Ilustratīvs attēls. Foto: alexkich/Shutterstock

Valdība ceturtdien nolēma piešķirt Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) 1,8 miljonus eiro, lai attīstītu izpratni par 20. un 21.gadsimta Latvijas vēsturi un "mazinātu dezinformāciju par Latviju".

Līdz 2026.gadam IZM iecerējusi "identificēt un pētīt Latvijas ilgtspējai un attīstībai nozīmīgus jautājumus", nodrošinot "mērķētu komunikāciju" par projekta sasniegumiem Latvijā un ārvalstīs, tai skaitā sabiedriskos un zinātniskos forumos, kuri saistīti ar Latvijas vēsturi Baltijas un Eiropas vēstures kontekstā.

Ministrijas ieskatā, programmas īstenošanas laikā tiks veicinātas izmaiņas rīcībpolitikā, piemēram, konsultējot nozaru politikas veidotājus, kā arī sagatavojot rekomendācijas un vadlīnijas.

Līdzekļu tālākai sadalei sadarbībā ar Latvijas Zinātnes padomi tiks izsludināts programmas projekta pieteikumu konkurss. Ministrija norādīja, ka sociālo un humanitāro zinātņu nozarēs nav iespējams attīstīt komercializējamus produktus industrijas vajadzībām līdzvērtīgi eksaktajām zinātnēm, tādēļ šo zinātņu attīstība ir atkarīga no valsts pasūtījuma pieauguma caur "stabilām un ilgtermiņā nodrošinātām" valsts pētījumu programmām.

Pēc ministrijas datiem, 2021.gadā zinātniskie ieguldījumi institūcijās vēstures un arheoloģijas zinātņu apakšnozarē bija 1,3 miljonu eiro apmērā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu