Aicina nelietot uzturā nevārītu Vaidavas ezera avota ūdeni

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ūdens krūze. Ilustratīvs foto.
Ūdens krūze. Ilustratīvs foto. Foto: ALASTAIR PIKE / AFP

Iedzīvotājiem nevajadzētu uzturā lietot nevārītu Vaidavas ezera avota ūdeni, ziņo Valmieras novada pašvaldības vides komunikācijas projektu vadītāja Elizabete Ločmele.

Rūpējoties par iedzīvotāju veselību, Valmieras novadā testēti ūdens paraugi no sešiem avotiem: Oliņu avota, avota Mazsalacas Skaņākalna teritorijā, Vaidavas "Pilskalna svētavota", Dikļu avota, Vaidavas ezera avota un Sedas avota.

Ločmele informē, ka, saņemot laboratorijas rezultātus, secināts, ka iedzīvotājiem nevajadzētu uzturā lietot nevārītu Vaidavas ezera avota ūdeni, jo tas neatbilst dzeramā ūdens obligātajām nekaitīguma un kvalitātes prasībām.

Pārējos testētajos avotos ūdens atbilst dzeramā ūdens obligātajām nekaitīguma un kvalitātes prasībām, taču pašvaldība atgādina, ka neviens no šiem avotiem nav oficiāla ūdens ņemšanas vieta.

Lai gan sabiedrībā valda uzskats, ka avota ūdens ir veselīgāks nekā ūdens no centralizētā ūdensvada, ne vienmēr avota ūdens atbilst nepieciešamajām kvalitātes prasībām. Laikapstākļi var būtiski ietekmēt ūdens kvalitāti, līdz ar to arī ūdens sastāvs un kvalitāte var mainīties katru dienu.

Visbiežāk avotu ūdenī konstatē bakteriālo piesārņojumu - zarnu nūjiņas vai koliformu baktērijas, vai vīrusus, kas izraisa vēdera infekcijas. Avota ūdenī piesārņojumu var radīt gan tik vienkāršs iemesls kā apkārt dzīvojošo dzīvnieku izkārnījumi, kas nonāk ūdenī, gan arī apstrādātu zemju platību tuvums, piebilst Ločmele.

Pašvaldība aicina iedzīvotājus lietot uzturā ūdeni no centralizētā ūdensvada, jo tajā ūdens kvalitāte tiek regulāri monitorēta.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu