Frakcija "Par/Progresīvie": Iespējams, trīs vicemēru posteņu izveide bija kļūda

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Rīgas domes ēka
Rīgas domes ēka Foto: Līga Gredzena/LETA

Rīgas domes frakcija "Par/Progresīvie" (PP) vēlas mainīt politisko atbildību satiksmes jomai galvaspilsētā un likvidēt divus vicemēru amatus, 18. jūlijā pēc tikšanās teica PP pārstāve Justīne Panteļējeva.

Viņa uzsvēra, ka tas ir PP redzējums, uz kuru tiks gaidīta partneru atbilde.

PP vēlāk izplatītajā paziņojumā teikts, ka rīdziniekiem vissvarīgākajā - satiksmes jomā esot steidzami jāveic politiskas izmaiņas. Pārkāpumi Satiksmes departamentā liecinot par nepieciešamību izveidot caurskatāmu politisko pārraudzību.

Izeja no šīs situācijas PP ieskatā ir politiskās atbildības pārskatīšana pār visām jomām, tostarp satiksmes jomai.

Politiskais spēks uzsver, ka atbildību jomu pārskatīšana nepieciešama turpmākai sadarbībai starp četrām frakcijām.

Panteļējava pēc tikšanās atzina, ka, iespējams, trīs vicemēru posteņu izveide ir bijusi kļūda, veidojot pārmaiņu koalīciju pēc Rīgas domes ārkārtas vēlēšanām.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvā pieejamā informācija, tagad par kļūdu atzītā trīs domes priekšsēdētāja vietnieku amatu izveide savulaik tika virzīta, "lai nodrošinātu topošās Rīgas domes koalīcijas stabilitāti un sekmīgu mērķu izpildi".

PP arī rosinājuši apsvērt iespēju rotēt politiķus, kas ieņem mēra amatu, kā arī stiprināt Rīgas domes komiteju vadību.

Savukārt pārējie sarunu partneri norādīja, ka šis piedāvājums ir uzklausīts un tiks izvērtēts frakcijās.

Trīs Rīgas domes vicemēri gan bija skeptiski par iespēju īsā laika periodā mainīt domes priekšsēdētāju.

Arī par vicemēru amatu likvidēšanu izskanēja viedoklis, ka tā būtu varas koncentrēšanas vienās rokās un samazinās demokrātiju lēmumu pieņemšanas procesā.

Kā pēc tikšanās uzsvēra domes priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Vilnis Ķirsis (JV), viņš bija cerējis šodien tikšanās laikā vairāk runāt par darāmajiem darbiem, nevis amatiem. Savukārt PP esot vairāk runājuši par amatiem un neesot vēlējušies runāt par veicamajiem uzdevumiem.

Ķirsis atzina, ka sarunās mikroklimats līdz galam neesot mainījies un esot jūtama arogance no sarunu partneriem. Šodienas galvenais jautājumus uz kuru viņš cerējis saņemt atbildi, esot bijis, vai PP grib strādāt vai negrib strādāt. Līdz galam šī atbilde neesot saņemta, atzina politiķis.

Viņš norādīja, ka "Jaunā vienotība" izvērtēs piedāvājumu, mainīt politisko atbildību satiksmes jomai galvaspilsētā. Viņa personīgie uzskati esot, ka satiksmes jomā ir paveikts ļoti daudz, ir sākti un tiks pabeigti daudzi projekti, piesaistīti prāvi līdzekļi satiksmes infrastruktūras uzlabošanai.

Savukārt saistībā a Mājokļu un vides komitejas darbu, kas esot PP atbildība, paveikts neesot daudz. "Rīgas namu pārvaldnieka" darbība nav sakārtota, nav būtiski aktivizējusies dzīvojamo māju energoefektivitātes uzlabošana u.c.

Rīgas domes priekšsēdētāja vietniece Linda Ozola ("Kods Rīgai") uzsvēra, ka pašlaik nevajadzētu runāt par atbildības jomu sadali vai pārmaiņām amatos, jo tas nepalīdzēs sarunām, bet gan tās torpedēs.

Kopumā trīs vicemēri atzina, ka sarunas par koalīciju Rīga domē nav pavirzījušās būtiski uz priekšu, bet drīzāk stāv uz vietas.

Puses atzina, ka esot solīts turpmāk atturēties no asiem izteikumiem vienam pret otru, tā uzlabojot sarunu gaisotni. Ja šī apņemšanās piepildīsies, tas būšot solis uz sadarbību, atzina Ķirsis.

Kā ziņots, šodien Rīgas Rātsnamā turpinās kādreizējās Rīgas domes koalīcijas partneru "Jaunās vienotības" (JV), PP, "Nacionālās apvienības/Latvijas Reģionu apvienības" (NA/LRA) un "Kods Rīgai" (KR) sarunas par iespējām turpināt sadarbību pēc Mārtiņa Staķa (PP) atkāpšanās no Rīgas mēra amata.

Visas kādreizējās koalīcijas frakcijas paziņojušas, ka neviena politiskā spēka interesēs nav ārkārtas vēlēšanas, līdz ar to notiks sarunas, lai vienotos par turpmāko sadarbību.

Koalīcijas šķelšanās notika pēc konflikta par Satiksmes departamenta darba izvērtēšanu. Konflikta rezultātā Staķis paziņoja par atkāpšanos no Rīgas mēra amata. Pēc disciplinārlietas izmeklēšanas komisijas ziņojuma disciplinārlieta pret Satiksmes departamenta amatpersonām ir izbeigta bez rezultāta.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu