Ints Teterovskis dalās pārdomās, kāpēc ir nepieciešami Dziesmu un Deju svētki (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Lita Millere/LETA

Nupat aizvadītie Dziesmu un deju svētki vēl ilgi paliks ne tikai dalībnieku, bet lielas daļas Latvijas iedzīvotāju atmiņās. "Radio SWH" raidījumā "Ar dziesmu par dzīvi" jauniešu kora "Balsis" mākslinieciskais vadītājs un virsdiriģents Ints Teterovskis dalās savās pārdomās par Dziesmu svētkiem – kā vajadzētu norisināties šogad notikušo svētku izvērtēšanas procesam un kāpēc tie ir tik svarīgi.

Teterovskis stāsta, ka aicina Latvijas Nacionālo kultūras centru un Kultūras ministriju izvērtēšanas konferenci veidot kopā. "Gan tās tēmas, gan saturu loku, lai tiešām tā ir tāda jēgpilna saruna par to, kas varbūt ir izdevies vai nav izdevies svētkos, ko vajadzētu turpmāk darīt labāk," viņš aicina, piebilstot, ka, tuvojoties svētkiem, jebkuras asākas publiskas diskusijas dara tiem kaitējumu.

"Protams, to dabīgi negribas," atzīst Teterovskis, "Tāpat vienmēr parādās sabiedriskās domas: "Kam tie svētki vispār vajadzīgi? Ko tad tur dara? Neviens nestrādā, tikai dzied un kaut ko tur dejo." Tādas sarunas vienmēr ir. Es ļoti ceru, ka šo svētku pozitīvā pēcgarša paliks tomēr ilgstoši." 

Domājot par svētkiem kā tādiem, diriģents ir pārliecināts:

"Tā ir viena no spilgtākajām latvietības virsotnēm, kas vispār ir iespējama mums kā nacionālai valstij, kur nemaz latviešu pasaulē tik daudz nav."

"Tas ir tāds enerģijas lādiņš, kas ir ārkārtīgi svarīgs, jo kas tad mūs atšķir citu valstu vai kaut kādā tādā salīdzinājumā, ja ne mūsu valoda? Kā mēs redzam, diemžēl pat šodien, pat kaimiņos robežas var kāds izdomāt pamainīt vienkārši uz līdzenas vietas," norāda Teterovskis.

"Ir ārkārtīgi būtisks tieši nacionālais kods, un mums tas ir jātur augstu."

Pilnu raidījumu klausies šeit.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu